PSD i-a suflat lui Iohannis șefia CCR

PSD i-a suflat lui Iohannis șefia CCR

Cei nouă judecători l-au ales pe Valer Dorneanu președintele CCR în detrimentul Liviei Stanciu, trimisă de șeful statului la Curte

Valer Dorneanu a fost ales, ieri, preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), pentru un mandat de trei ani. EVZ a scris încă de săptămâna trecută că Dorneanu are prima șansă să fie ales în această funcție. „Am fost ales cu majoritate de voturi. Cred că ai mei colegi au avut în vedere experienţa mea, calmul meu, spiritul meu conciliant”, a declarat Dorneanu. El a fost ales, cu uşile închise, după ce noii judecători ai CCR -Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache - s-au întors de la Cotroceni, unde au depus jurământul de învestitură. Marian Enache a uitat să semneze jurământul, dar s-a întors din drum.

Livia Stanciu, fosta preşedintă a ÎCCJ , a fost numită judecător la CCR pe 9 iunie, prin decret prezidenţial, de către Klaus Iohannis, pentru un mandat de nouă ani. Ea îl înlocuieşte pe Augustin Zegrean, numit în 2007 de către preşedintele de atunci, Traian Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Cei trei noi judecători ai CCR – Livia Stanciu, Attila Varga şi Marian Enache – au depus ieri jurământul de învestitură la Cotroceni

Livia Stanciu a vizat și ea funcția de președinte al CCR având susținerea grupului de judecători numiţi la propunerea PNL şi mizând pe faptul că a fost numită de Iohannis. Ea avea nevoie să convingă un singur coleg din tabăra „Dorneanu” să își schimbe votul. Surse parlamenare au explicat EVZ că una dintre „cutumele” de la Curte este ca președintele să fie ales din „vechea garnitură” de judecători, și nu dintre judecătorii nou intrați. Prin urmare, a câștigat Dorneanu.

A fost consilierul lui Iliescu

Acesta are 71 de ani și s-a născut în comuna Corbu din judeţul Harghita.

Ex-procuror (1967-1985), Dorneanu a ajuns consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu (1990-1992) şi ulterior ministru în Guvernul Văcăroiu (1992-1995). În 1995 -preşedinte al Consiliului Legislativ, în 2000 a fost ales deputat PDSR și numit preşedinte al Camerei Deputaţilor, sub guvernarea lui Adrian Năstase şi preşedinţia lui Ion Iliescu, preşedinte al Senatului fiind la acea vreme Nicolae Văcăroiu. Între 2010 şi 2013 a fost adjunct al Avocatului Poporului.

Noua componență CCR

Curtea Constituțională este formată din 9 judecători numiți pentru 9 ani. 3 sunt desemnați de Camera Deputaților, 3 de Senat și 3 de președintele României. PSD are în acest moment trei judecători:

● Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, numit de Camera Deputaţilor în 2013;

● Maya Teodoroiu, numită de Senat 2015, după demisia judecătorului Toni Greblă;

● Marian Enache, fost deputat PSD, numit de Camera Deputaţilor pe 8 iunie 2016;

● PNL are doi: Ştefan Minea - numit de Camera Deputaţilor în 2010, şi Mona Pivniceru, numită de Senat în iunie 2013.

● Attila Varga (UDMR), numit în 2016 cu susținerea PSD

● Livia Stanciu a fost numită în iunie anul acesta de Klaus Iohannis;

● Petre Lăzăroiu a fost numit în 2010 de Traian Băsescu;

● Daniel Morar, numit în 2013 tot de Băsescu.