Editura Evenimentul si Capital

PSD își caută strămoșii politici de la Scăieni

FOTO: RAZVAN VÂLCĂNEANŢU
Autor: | | 2 Comentarii | 650 Vizualizari

Social-democrații au dezbătut, în ședința Comitetului Executiv Național din 14 februarie, problema originilor partidului. Surse social-democrate au relatat EVZ că discuția a pornit de la frustarea generală din partid legată de faptul că liberalii se prezintă în toate aparițiile publice ca fiind urmașii unui „partid istoric” și că acest lucru este un motiv de mândrie pentru PNL-iști, în timp ce PSD-iștilor le-a fost lipită de-a lungul vremii eticheta de „comuniști”.

Astfel, liderii PSD au discutat miercurea trecută, în ședința CExN, o propunere potrivit căreia în Congresul extraordinar al partidului care va avea loc în luna martie să fie lămurită și „problema istorică” a partidului.

Părinți

Potrivit surselor citate, în ședința PSD s-a propus ca partidul să marcheze la Congres împlinirea a 125 de ani de la înființarea pe 31 martie 1893 a Partidul Social Democrat al Muncitorilor din România. Social-democrații susțin că acesta este strămoșul lor istoric și că au toate motivele să se mândrească cu aceeași tradiție pe care o invocă liberalii. În partid s-a discutat despre faptul că PSD-ului nu are de ce să-i fie rușine cu trecutul său, „părinții” partidului fiind promotorii unor idei moderne la acea vreme.

„Principalele direcții de acțiune ale partidului erau instituirea votului universal, adoptarea unei legislații a muncii și reforma radicală a sistemului agrar în favoarea țărănimii, organizarea învățământului gratuit obligatoriu, garantarea dreptului la întrunire, instituirea impozitului progresiv pe venit, descentralizarea și autonomia comunală. Partidul a adoptat o poziție moderată, în sensul acceptării cadrului constituțional existent, sub influența tripletei aflată la conducerea efectivă: Gherea – Nădejde – Morțun”, se arată chiar pe site-ul PSD la capitolul dedicat istoriei partidului.

Luptă

De asemenea, social-democrații vor să scoată în evidență, la Congres, faptul că ei nu au fost comuniști, argumentul invocat de aceștia fiind acela că predecesorii lor politici au fost victimele epurărilor politice dictate de Moscova în România.

Utopie

Potrivit surselor PSD, în partid se discută că originile social-democrației românești trebuie căutate chiar mai înapoi în istorie, tocmai în anul 1835, când a luat naștere Falansterul de la moșia Scăieni, o asociație inspirată de ideile utopice ale filozoful socialist Charles Fourier, idei îmbrățișate la acea vreme de o parte din boierii români.

Rezoluție

După ce a adoptat anul trecut la CExN din Băile Herculane o Rezoluție privind Statul Paralel și Ilegitim, PSD ar putea adopta la Congres o nouă Rezoluție privind relația dintre puterile statului – legislativă, executivă și judecătorească. „Sigur, o rezoluţie care să exprime în mod principial poziţia PSD faţă de anumite fenomene care se produc şi faţă de derapajele care se produc între puterile statului. Trebuie să ne înţelegem foarte bine aici: puterile statului sunt separate, dar nu sunt independente. Actul de justiţie este independent, nu justiţia ca atare.

Justiţia este o putere a statului. Nu pot exista puteri independente. Ele se supun unui control reciproc permanent”, a explicat săptămâna trecută președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate