PSD cauta, Diaconescu refuza

Cristian Diaconescu a dezmintit faptul ca ar putea candida la functia de primar al Capitalei.

Dupa ce a respins propunerea de a candida la alegerile pentru Parlamentul European, numele lui Cristian Diaconescu, purtator de cuvant al PSD, este vehiculat pentru Primaria Capitalei. Politicianul spune insa ca nu a primit nicio propunere.

„Nu tintesc o functie. Sigur, nu m-am dat niciodata la o parte de a intra intr-o competitie”, spune politicianul, care nu considera ca vehicularea numelui sau pentru diferite functii este o incercare de a fi scos din jocurile politice interne.

„In acest moment, cred ca dincolo de problemele care apar in interiorul unui partid care nu este extrem de ofertant, nu se poate pune problema unor individualisme in PSD”, completeaza Diaconescu.

Refuza primaria Despre posibilitatea de a intra in cursa pentru primaria Bucurestiului, politicianul spune ca este prea devreme pentru a face planuri si considera ca exista oameni mai potriviti decat el pentru aceasta functie.

„Nu am primit nicio propunere, n-a existat nicio discutie in PSD in legatura cu nominalizarea cuiva. Ii respect pe cei care se ocupa de primarii, de administratii locale. Dar cred ca sunt oameni mult mai titrati si mai dornici decat mine sa lucreze in acest loc”, precizeaza purtatorul de cuvant PSD.

Considerat de multi un adversar de temut pentru Mircea Geoana la conducerea PSD, Diaconescu sustine ca nu intentioneaza sa fie un competitor al acestuia. „Este presedintele ales de doua ori in competitii deschise si serioase. Nici macar in interiorul PSD nu se poarta discutii in legatura cu schimbarea sefiei partidului. Vom vedea atunci cand se va pune problema”, a declarat acesta.

Renasterea PSD

Cristian Diaconescu recunoaste ca PSD se confrunta cu o lipsa de credibilitate in randul electoratului, fapt ce a determinat scaderea in sondaje de la 32a la 23a. „Fiind un partid mare, normal ca la un moment dat au aparut disfunctii. Sunt foarte multe personalitati, care-si exprima clar punctul de vedere si astfel apar uneori tensiuni. Au fost incercari sistematice ca acest partid sa fie spart, sa intre intr-un proces de disolutie. Acest lucru nu se va intampla”, spune politicianul. De exemplu, „este greu sa-i trasezi lui Ion Iliescu, presedinte de onoare PSD, niste limite. E foarte greu de spus cum o personalitate aparte, care are o identitate pe care si-a construit-o, trebuie la un moment dat sa se inscrie in niste limite”.

Pentru revenirea PSD in linia intai, purtatorul de cuvant al principalului partid de opozitie din Romania admite ca nu exista solutii miraculoase. „Nu trebuie omis faptul ca nu avem nici pe departe confirmate asteptarile privind credibilitatea PSD in orasele mari, lucruri ce ne pot crea dificultati serioase la alegerile locale. PSD va reusi in conditiile in care va avea strategii si purtatori de mesaje pentru cele cinci orase mari. In momentul in care vom stii sa castigam increderea cetatenilor in orasele mari, vom realiza un rezultat bun”.

Anul electoral 2008 va fi dificil pentru PSD. „Ceva trebuie schimbat din punctul de vedere al modului in care ne prezentam in fata opiniei publice. Cred ca PSD va avea sanse sa castige si alegerile locale, si pe cele parlamentare, pentru ca are o capacitate de mobilizare foarte mare”.

CARTE DE VIZITA

Cristian Diaconescu a dat diplomatia pe politica

> S-a nascut pe data de 2 iulie 1959, la Bucuresti.

> 1983 - absolvent al Facultatii de Drept, din cadrul Universitatii din Bucuresti.

> In perioada 1985-1989 - judecator, la Judecatoria Sectorului 4, Tribunalul Municipiului Bucuresti.

> 1990-1993 - diplomat in Delegatia Permanenta, ulterior Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa).

> 1999 - Doctorand al Facultatii de Drept - Universitatea din Bucuresti.

>  Decembrie 2000-ianuarie 2004 - secretar de stat pentru afaceri bilaterale, Ministerul Afacerilor Externe.

>  Martie 2004-decembrie 2004 - primeste portofoliul de ministru al justitiei.

>  Dupa trecerea PSD in opozitie si pana in prezent, Cristian Diaconescu ocupa functia de purtator de cuvant al PSD.

CUTIT

„Nu stiu sa negociez”

Prezent in Iordania pe vremea cand era secretar de stat al MAE si se ocupa, printre altele, de relatia cu Orientul Mijlociu, Cristian Diaconescu a vizitat un bazar. Acolo a primit cadou, de la un taran iordanian, un cutit. „El avea tot felul de obiecte din lemn. A vazut ca mi-a atras atentia cutitul si l-a chemat pe fiul lui sa-mi arate cum sculpteaza. Am incercat sa-i explic negustorului ca nu pot sa-i iau copilului obiectul muncii, insa a fost un soi de cadou”, povesteste purtatorul de cuvant PSD. Problema pe care politicianul o intampina in astfel de bazare este ca nu stie sa negocieze. „Regula este ca ti se cere un pret de zece ori mai mare, iar apoi trebuie sa negociezi”.

PASIUNE

Clopotei din diferite colturi ale lumii

Desi cei mai multi pastreaza ca amintire din locurile vizitate celebrii magneti cu imagini reprezentative ale locului, Cristian Diaconescu achizitioneaza clopote.

„Calatorind foarte mult, simteam nevoia sa marchez intr-un fel locurile prin care am trecut. N-am gasit ceva cu o simbolistica aparte decat clopotei. Cel mai mult tin la cei tibetani”, spune politicianul. Unul special pentru Diaconescu este cel cumparat de la Biserica „Sf. Vasile” din Moscova, dupa incheierea Tratatului cu Federatia Rusa. „Am vrut sa raman cu o amintire din ziua respectiva. Iesind de la Kremlin, am intrat in prima biserica si l-am cumparat”, spune el. „Cred ca, amintindu-ti de clopotel, iti amintesti si de situatiile respective”, afirma purtatorul de cuvant al PSD.

CLOVNI

Colectie primita de la fiica sa

In biroul de la sediul PSD, purtatorul de cuvant al partidului are asezata la loc de cinste o colectie de clovni, primita de la fiica sa Alexandra, de 21 de ani. „Am lucrat numai la stat, in sisteme administrative care sunt oricum altcumva numai amuzante nu. Am asezat acesti clovni intr-o vitrina si, incet-incet, am inceput sa ma atasez de ei. Uneori, cand lucrurile mi se par prea complicate sau fara rezolvare, ma uit la aceste obiecte, ma destind. Este un mod de a relativiza. Nu stiu daca este o copilarie din partea mea”, conchide Diaconescu.

AMPRENTA

L-a avut profesor pe Steinhard

Speciale pentru Cristian Diaconescu sunt cartile cu autograf primite de la Nicolae Steinhard, cel cu care a avut o relatie care l-a marcat. „El imi preda limbi straine - engleza si franceza. Aveam 16 ani cand am inceput sa lucrez cu el, iar acest lucru a durat pana am plecat in armata, la 19 ani. Pentru mine a fost un parinte spiritual, un om special de la care am invatat ca, de multe ori, viata poate fi cu totul alta, diferita de cea pe care o deseneaza parintii sau ti-o inchipui tu”.

Cristian Diaconescu sustine ca si-a construit o cariera politica pornind „de jos”. Daca primul sau birou se afla la subsolul Ministerului de externe, unde era secretar, in prezent „s-a mutat” la un etaj superior in PSD, unde ocupa o functie importanta in cadrul partidului.

Inainte de a face cariera in politica, Cristian Diaconescu a fost diplomat, domeniu in care, spune el, „a facut scoala”. „Pentru ca am invatat si am incercat sa inteleg jocul relatiilor diplomatice, am ajuns ambasador, grad pe care nu mi-l poate lua nimeni, indiferent de ceea ce se intampla in Romania”, sustine actualul purtator de cuvant al PSD.

Cum sa explici un esec?

Pasul decisiv in politica l-a facut in urma cu sapte ani, cand era secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. „Era normal daca fac parte dintr-un guvern politic sa am si o apartenenta politica. Nu cred in suficienta demnitarului care se declara independent din punct de vedere politic. In momentul in care intri intr-un guvern, este clar ca te subsumezi unei linii politice”, spune Diaconescu.

Ca fost ministru al justitiei in guvernul Nastase, politicianul isi aminteste cu placere un moment pe care el il considera istoric. „Am reusit sa inchidem capitolul de negocieri la justitie si afaceri interne cu clauza de salvgardare, cu numai sase zile inainte de Consiliul de iarna al UE din 2004. In acel moment am facut un pas istoric”, povesteste acesta. Totusi, rolul de purtator de cuvant este de departe cea mai grea sarcina pe care Diaconescu a avut-o.

„De multe ori, cel care vorbeste in numele unui partid isi pierde o dimensiune personala. Cel mai complicat moment de comentat a fost cand ne-am angajat, anul trecut, la punerea in aplicare a unei motiuni de cenzura impotriva guvernului. O buna parte dintre parlamentarii PSD au votat impotriva, desi inainte au avut loc trei reuniuni ale comitetului executiv, in care colegii mei au aprobat motiunea. Era o situatie imposibila de a vorbi in numele partidului, de a gasi o varianta care sa fie retorica si credibila in acelasi timp”, rememoreaza politicianul.

Jocul numit politica

Singurul moment memorabil al lui Cristian Diaconescu este cel in care a avut confirmarea ca Romania va intra in Uniunea Europeana si ca, impreuna cu colegii lui, a contribuit la acest proiect. „Din acest punct de vedere, am avut sansa sa las ceva in urma”. Totusi, are un regret legat de politica: „Acest exercitiu nu tace cand ar trebui. Acest joc politic, numit Romania, este in stare sa faca zgomot permanent”, conchide purtatorul de cuvant PSD.

SFATUL LUI DIACONESCU

Diplomatia cere dedicare!

„Daca esti devotat unor proiecte si le duci la bun sfarsit, diplomatia are un farmec discret. Daca o faci ca simplu exercitiu in strainatate sau pentru a castiga niste bani, n-are rost.”

FATA NEVAZUTA

Pasionat de desene animate > Diaconescu se considera „un mare consumator de filme”, dar se declara si un iubitor al desenelor animate. „Orice moment liber pe care il am, il dedic filmelor”. El spune ca prefera filmele care „insuficient privite pot fi considerate siropoase, dar si cele frantuzesti”. Actorul sau preferat este Anthony Hopkins.

> Personajele preferate din desenele animate sunt Garfield si Chicken Hawk.

> Cristian Diaconescu il are ca model politic pe cancelarul german Adenauer.

> Asculta cu placere U2 si Pink Floyd.

> Pentru ca a stat mult timp singur in strainatate, purtatorul de cuvant PSD spune ca una dintre pasiunile sale este aceea de a se plimba pe strazi pentru a privi case. „E un fel de joc pe care il fac plimbandu-ma pe strazi. Imi place sa ma gandesc ce fel de oameni traiesc inauntru, ce probleme au. In Viena, plimbandu-ma prin cartiere, aproape vedeam starea materiala, psihologia locuitorilor”, spune acesta.

> In tinerete a fost jucator de hochei.