PSD îl atacă din nou pe ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu. O face prin senatorul Daniel Zamfir, fost coleg, în trecut, cu cel pe care îl atacă. Senatorul PSD își varsă nervii pe Virgil Popescu pentru că PNL a respins legea prin care s-ar fi permis reluarea lucrărilor la hidrocentralele din ariile protejate. Daniel Zamfir este unul dintre susținătorii acestor tipuri de investiții.
Senatorul PSD Daniel Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii si servicii din Senat se răzbună pe Virgil Popescu pentru votul dat de colegii de coaliție din PNL, pe legea care permite reluarea lucrărilor la hidrocentrale din parcurile naturale. Daniel Zamfir este cunoscut pentru înverșunarea cu care susține construcția de hidrocentrale electrice în ariile protejate. Indiferent de consecințele pe care le au aceste investiții pentru mediul înconjurător.
„Azi, la ordinul lui popescu - omv colegii de la pnl sau asociat din nou cu cei de la usr și au respins legea privind continuarea lucrărilor la hidrocentralele începute - șii nefinalizate - care s-au trezit în arii protejate din eroarea celor de la Ministerul Mediului încă din 2007. Sub pretextul că mâine Guvernul va emite o ordonanță de urgență care va debloca 10 obiective hidrotehnice, dar mai ales să nu treacă legea pentru că am inițiat-o noi, cei de la PSD, un om mic, dar legat pe viață de omv, a găsit prilejul să se răzbune”, a transmis, într-o postare pe Facebook, senatorul PSD.
Daniel Zamfir continuă în același fel, vărsându-și nervii pe colegul de guvernare, pe care îl acuză că „umflă buzunarele băieților deștepți”.
„Lamentabil, popescule! Te-am rugat cu cerul și pământul de un an să dai OUG și n-ai făcut-o! Ai tras intenționat de timp să umfli buzunarele băieților deștepți!”, a concluzionat senatorul PSD în postarea de pe Facebook, din care răzbate furia provocată de înfrângerea la vot, în Parlament.
CCR a respins legea din motive de constituționalitate
Curtea Constituţională a României a admis, la începutul lunii noiembrie sesizarea formulată de USR în legătură cu legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate. CCR a constatat că legea adoptată nu respectă principiul bicameralismului.
„În esență, Curtea a reținut că legea criticată încalcă principiul bicameralismului, întrucât forma adoptată de Senat viza în totalitate procedura și condițiile în care pot fi modificate limitele ariilor naturale protejate (cine poate solicita modificarea limitelor, modul și condițiile în care se realizează), pe când forma adoptată de Camera Deputaților se referă tangențial la această problemă, substanța reglementării normative referindu-se la condițiile în care proiectele hidroenergetice în curs de execuție cu procent de realizare mai mare de 60%, la data de 1 mai 2022, urmează a se executa în continuare, prin derogare de la o serie de reglementări care se referă la protecția mediului înconjurător.
Rezultă că substanța legii, astfel cum a fost aprobată de cea de-a doua Cameră, nu mai vizează modificarea limitelor ariilor naturale, ci regimul juridic al proiectelor hidroenergetice deja derulate în cadrul acestora, regim derogatoriu de la cel de drept comun”, a arătat CCR în decizia pe care a adoptat-o.
Legea nu respectă principiul bicameralismului
De asemenea, magistrații constituționali au sesizat că sunt deosebiri „semnificative” de conținut juridic între formele legii adoptate de cele două foruri parlamentare
„Curtea a reținut că, deși nu există o configurație semnificativ diferită între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, există deosebiri majore de conținut juridic între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, acestea conținând viziuni conceptuale diferite. În aceste condiții, Curtea a constatat că legea criticată nu respectă principiul bicameralismului, fiind contrară art.61 alin.(2) și art.75 din Constituție”, a mai arătatCCR.