Evenimentul ZileiPoliticaDoina Pană (PSD): Ordonanţa privind graţierea nu rezolvă problema suprapopulării din închisori. Vom veni cu un PACHET de LEGI”

Doina Pană (PSD): Ordonanţa privind graţierea nu rezolvă problema suprapopulării din închisori. Vom veni cu un PACHET de LEGI”

Doina Pană (PSD): Ordonanţa privind graţierea nu rezolvă problema suprapopulării din închisori. Vom veni cu un PACHET de LEGI”
Vicepreşedintele PSD, deputatul Doina Pană, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că ordonanţa privind graţierea nu va rezolva problema suprapopulării închisorilor, dar spune că se pregăteşte un pachet de măsuri legislative care să prevină sancţiunile anunţate din partea CEDO.

"Vreau să menţionez că această ordonanţă privind graţierea înseamnă numai o parte din pachet, pentru că s-a făcut un calcul, e adevărat, sumar: mai mult de 3.000 nu se vor încadra aici, şi atunci oricum nu se rezolvă suprapopularea şi condiţiile mizere în care trăiesc în închisori. Dar, în momentul în care vii cu ceva legislativ care este în vigoare, cu un proiect stabilit cu un calendar strâns, în care să extinzi închisorile existente la ora actuală (…), în momentul în care vii cu măsuri alternative – de exemplu, purtarea de brăţară sau cum era înainte de 1989, cu condamnări la locul de muncă (…) – încă nu ştim exact, va fi o consultare publică, şi în urma acesteia vom veni cu întreg pachetul -, scăpăm. Dacă nu, până în vară sigur vine (decizia pilot a CEDO – n.r.), şi asta înseamnă opt euro per deţinut pe zi", a spus Pană.

În opinia deputatului PSD, eventualele penalităţi aplicate de CEDO ar nedreptăţi "românii liberi" şi pensionarii.

"Faceţi un calcul şi o să vedeţi că sunt aproape 250 euro pe lună. Deci îi oferi casă, masă, chiar dacă în condiţii defectuoase, şi 250 euro pe lună. Şi eu vă pun întrebarea: este corect pentru românii liberi, care mulţi poate lucrează trei schimburi şi nu au aceşti bani, sau pentru atâţia pensionari care nu au pensia în cuantum de 250 euro? Cât de nebun trebuie să fii ca stat să plăteşti aceste penalităţi unor oameni care execută nişte pedepse, pentru că nu ai reuşit să vii cu un pachet în acest sens?", a afirmat Pană.

Întrebată de ce nu s-a ieşit cu pachetul complet de măsuri, Doina Pană a răspuns că Guvernul a fost ocupat cu stabilirea bugetului de stat pentru anul în curs.

"Dar o să se vină! Vă rog să vă gândiţi aşa: de circa două săptămâni se munceşte pe rupte la buget, pentru că este prioritate, este o prioritate naţională bugetul. În paralel, s-a ieşit cu toate aceste ordonanţe. Să ştiţi că toate acestea presupun foarte, foarte multă muncă. O să se iasă. Nici CEDO nu vine mâine. Cam până în vară", a mai declarat vicepreşedintele PSD, potrivit Agerpres.

 

 

 

 

 


Accesează: