PSD și ALDE discută despre revizuirea Constituției. Ce se întâmplă cu Codurile penale și votul din diaspora? News alert
- Daniel Măgureanu
- 1 iulie 2019, 12:32
Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat, luni, că membrii conducerii PSD - ALDE se vor reuni astăzi în ședință. Printre subiectele discutate pe ordinea de zi se numără inclusiv proiectul de revizuire a Constituţiei, precum şi modificarea Codului penal. La ședință va participa noua echipă de conducere a PSD.
„Rămâne ca astăzi, în cadrul coaliţiei, să discut cu colegii noştri de la PSD despre proiectul de revizuire a Constituţiei, care mi se pare celălalt proiect destul de important care trebuie avut în vedere (n.r. - votul din diaspora), precum şi modificarea Codului penal, astfel încât să putem da răspunsul adecvat la prima întrebare de la referendum”, a declarat liderul ALDE, după şedinţa Biroului permanent.
Tăriceanu a mai anunțat, tot luni, că proiectul privind votul în străinătate va fi supus spre aprobare plenului Senatului şi va fi trimis apoi Camerei Deputaţilor.
„În Biroul permanent, astăzi am demarat procedurile privind avizele instituţiilor legale, cât şi transmiterea către comisii: Comisia de politică externă, Comisia de administraţie şi celelalte comisii care sunt prevăzute în Regulament. Ele vor trebui să dea astăzi avizele şi să prezinte şi raportul, în aşa fel încât după-amiază acest proiect de lege va intra spre aprobarea plenului şi va fi trimis, tot astăzi, la Camera Deputaţilor. Sperăm ca miercuri să fie aprobat”, a mai completat Tăriceanu.
Forma finală a legii privind votul în diaspora a fost adoptată cu câteva amendamente de către Comisia parlamentară comună, condusă de senatorul Dorin Bădulescu.
Pe de o parte, s-a prelungit timpul de vot la trei zile (vineri, sâmbătă şi duminică), iar, pe de altă parte, a crescut durata de vot pe parcursul zilei până la ora 24,00. Astfel, toți care se află în incinta consulatelor sau ambasadelor, sau în incinta secţiilor de votare, vor putea să voteze şi după ora 21,00.
De asemenea, o altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale, votul prin corespondenţă putând fi folosit până acum la alegerile parlamentare.