PSD a dat, PSD a luat, Dragnea fie lăudat

Legea inițiată de Liviu Dragnea potrivit căreia, din aprilie anul trecut, studenții pot circula cu trenul gratuit și nelimitat ar putea fi modificată de Guvern, printr-un alt act normativ care să restrângă prevederile acesteia.

Propunerea vine din partea ministrului Finanțelor Eugen Teodorovici, care mai vrea să pună o condiție: gratuitățile să se dea în funcție de performanța academică.

Reprezentanții asociațiilor de studenți s-au întâlnit, joi, cu premierul Viorica Dăncilă, cu care au discutat despre o altă propunere a ministrului Teodorovici potrivit căreia absolvenții de facultăți ar fi obligați să rămână să lucreze în țară.

Prim-ministrul crede că această idee nu este bună și că Guvernul ar trebui să creeze condiții pentru ca tinerii să rămână în țară, nu să fie obligați.

„Nici din punct de vedere al legislației europene nu putem forța pe cineva să rămână în România și nici nu ar fi corect. Fiecare trebuie să-și creioneze propriul destin. Dar eu mi-aș dori să rămână cat mai mulți tineri în România și să pot face cât mai multe lucruri pentru ca ei să rămân aici”, a declarat Dăncilă. Ea a adăugat că măsura de creștere a salariilor în Sănătate a avut și acest scop: să-i determine pe medici să rămână sau să se întoarcă în țară.

În ceea ce privește gratuitatea călătoriilor cu trenul, ideea lui Eugen Teodorovici nu are nici susținerea ministrului Ecaterina Andronescu.

„Doamna ministru a afirmat că Ministerul Educației Naționale nu va susține un asemenea demers, însă consideră că ar trebui impusă o limită de vârstă. (26 de ani-n.red). Am insistat că un asemenea lucru nu ar trebui să se întâmple, deoarece România, în momentul de față, are cea mai mică rată din Uniunea Europeană privind participarea adulților la procesul de învățare. Numărul studenților maturi din România nu este mare, iar statul român ar trebui să implementeze cât mai multe mecanisme de integrare a acestora în mediul universitar, nu să le limiteze anumite drepturi”, a anunțat Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

În schimb, ideea lui Teodorovici a fost bine primită de călătorii nemulțumiți că nu au loc în trenuri de studenți.

„Guvernul a decis ca studenții, indiferent de vârstă, să aibă număr nelimitat de călătorii cu trenul. Din acest motiv, un om care și-a terminat studiile și vrea pur și simplu să meargă cu trenul trebuie să stea în picioare pentru că nu mai găsește loc. Adică, de exemplu, un drum Constanța - București costă aproximativ 60 de lei. Tu plătești acest bilet, dar nu mai găsești loc. Și stai în picioare. În vagon nu mai este loc nici pe interval pentru că studenții au bagaje și abia au unde să și le pună. Așadar, dai 60 de lei și te înghesui pe hol, alături de cel puțin alți cinci oameni, lângă WC-ul de unde ies mirosuri care mai de mai care, în frig, unde se perindă să fumeze. Deși au ai plătit 60 de lei! Iar un student... zero lei, stă jos, când vrea, pe ce distanță vrea și de câte ori vrea... pe zi! Cerem număr limitat de călătorii pentru studenți! Sau un sistem astfel încât un student să plătească o sumă mică, dar un sistem în care să primeze responsabilitatea! Nu este normal ca studenții să aibă număr nelimitat de călătorii! Prin ce se întâmplă acum se încurajează și absenteismul pentru că ei pot oricând pleca în vacanță, nefiind constrânși de banii pentru tren”, se arată într-o petiție inițiată de călători.

Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc a confirmat zilele trecute că aglomerațiile și ambuteiajele din trenuri sunt create de studenți.