Evenimentul Zilei > Politica > Cum i-a vrăjit Sebastian Ghiţă pe naţionaliştii din PRU: „Toţi voiau să-l atingă. Avea aura magică”
Cum i-a vrăjit Sebastian Ghiţă pe naţionaliştii din PRU: „Toţi voiau să-l atingă. Avea aura magică”

Cum i-a vrăjit Sebastian Ghiţă pe naţionaliştii din PRU: „Toţi voiau să-l atingă. Avea aura magică”

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă a fost liderul de facto al partidului naţionalist PRU în campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2016, reiese dintr-o relatare din interiorul formaţiunii. În PRU se dezvoltase o fascinaţie pentru Ghiţă, care avea o "aură magică", povesteşte noul preşedinte al PRU, Andrei Piticaş.

Piticaş relatează că după alegerile locale, când partidul a obţinut doar 0,9% la nivel naţional, a existat un mic exod al membrilor de partid către alte formaţiuni politice. În acest context, cei rămaşi în PRU s-au împărţit în două tabere: una dorea ca PRU să se alieze cu un partid mai mare, cealaltă refuza un asemenea compromis şi susţinea ca partidul să rămână pe linia naţionalistă cu orice risc.

"S-au cristalizat doua tabere. O tabără susținea necesitatea alierii cu un partid mai mare pentru a da un "zvâc" imaginii partidului și a transmite un mesaj oamenilor noștri din teritoriu. Cu PMP nu prea se putea din cauza lui Traian Basescu. Cu PNL nu se mai putea pentru că deja cineva plecase într-acolo. Orice variantă pe partea naționalistă era blocată de orgolii și ambiții personale. Singura opțiune rămăsese PSD-ul. Cea de-a doua tabără a susținut păstrarea unei linii naționaliste până la capăt, indiferent de consecințe", relatează Piticaş.

Soluţia a fost una de mijloc: o parte din parlamentarii PSD să vină să se înscrie în PRU. În acel moment a apărut în scenă Sebastian Ghiţă.

"Dintr-o dată, toți voiau să îl atingă, să vorbească cu el. Bogdan Diaconu nu mai exista pentru ei. Toți erau "Sebi" cu Sebastian Ghiță și li se părea firesc să își facă poze cu el oricând îl prindeau pe la partid. Sebastian Ghiță avea aura aceea magică. Și era de bonton să fii "Sebi" cu el chiar dacă până atunci unii îl văzuseră doar la televizor. Și da, Sebastian Ghiță era un tip carismatic, amabil și vorbea bine", spune noul lider PRU pe pagina lui de Facebook.

Potrivit acestuia, strategia PRU a fost pusă la cale de Ghiţă. El a realizat organizarea pentru alegeri, a contribuit la un program succint de guvernare în 20 de puncte şi a apropiat formaţiunea de PSD.

"Sebastian Ghiță a intrat în forță și a cerut o anumită modalitate de organizare în teritoriu pentru maximizarea rezultatului – cel putin 5% și intrarea în Parlament. Erau calcule matematice. Logice. Toți au acceptat (…) Sebastian Ghiță a fost prezent în toate comunicările toata campania electorală. Toate forumurile de discuție erau pline de îndemnuri la munca. Toți îl slăveau pe "Sebi". Toți erau mândri că îl au ca lider", a spus Piticaş.

El a relatat că după publicarea exit-poll-urilor de la alegerile parlamentare, care au cotat PRU cu 3%, membrii partidului şi-au schimbat atitudinea.

"Dintr-o dată Sebi nu mai era Sebi ci Sebastian Ghiță, și parcă chiar Ghiță. Și parcă nu mai era un demiurg intangibil ci un muritor ca oricare altul. Ba chiar era unul demn de orice dispreț care părea că nu făcuse nimic altceva decât să îngroape, cu premeditare, naționalismul românesc prin apropierea de PSD. Dintr-o dată toți descopereau că măsurile din campanie fuseseră greșite, iar strategia cu PSD-ul fundamental eronata", a spus el.

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă s-a înscris în PRU la 30 august 2016. Lui i-au urmat peste 10 foşti parlamentari PSD. "Nu e un proiect anti – PSD sau anti – PNL, ci un proiect care sa faca ce nu fac aceste partide. Capitalul romanesc e ucis continuu. Orice partid politic din Romania si-l doreste pe Victor Ponta presedinte, in afara de PNL. El decide daca va ramane in acel PSD care nu va face mai mult de 40%. Nu am discutat cu Victor Ponta, e plecat din tara. Ramane sa vedem care va fi optiunea lui. PNL are 23-24% in sondaje, iar PSD beneficiaza de aceasta impotenta politica a PNL. Daca ALDE nu ia un scor de 10%, acest PRU e o optiune de colaborare pe scena politica", spunea la acea vreme Sebastian Ghiţă.