Evenimentul Zilei > International > Provocările lui 2020. România, în luneta lui Putin. Pericolul care pândește Moldova
Provocările lui 2020. România, în luneta lui Putin. Pericolul care pândește Moldova

Provocările lui 2020. România, în luneta lui Putin. Pericolul care pândește Moldova

Din punct de vedere al securității și stabilității globale, anul 2020 a debutat furtunos, cu evenimente importante mai ales în Orientul Mijlociu.

Așadar, sunt semne pentru ca în următoarele 11 luni să asistăm la alte mișcări majore pe scena internațională, dacă ne uităm doar la cum a început acest an. Radio România Actualități i-a avut invitați la emisiunea „Euroatlantica” pe doi dintre cei mai apreciați analiști, Ștefan Popescu și Claudiu Degeratu, care au „profețit”  o parte din mutările ce vor urma.

Într-o foarte mare măsură, 2020 se anunță un an în care se va discuta foarte mult despre Federația Rusă. Iată ce spune Claudiu Degeratu: „Definim Rusia, în continuare, ca fiind sursa cea mai importantă de acțiuni agresive împotriva zonei europene sau, așa cum anumite capitale, inclusiv Parisul, au încercat să redefinească Federația Rusă, ca un partener european, care nu intră în această discuție privind amenințările, unde terorismul este mai important”.

De aceeași părere este și Ștefan Popescu: „În estul Ucrainei vedem foarte bine că am avut o ultimă întâlnire la final de 2019 în Normandia, unde se încearcă de fapt federalizarea Ucrainei. Asta înseamnă formatul Normandia, momentul în care dai un statut special Donbasului înseamnă, practic, menținerea Ucrainei în zona gri. Nici în NATO, dar nici… undeva, într-o zonă tampon. Ceea ce corespunde, practic, intereselor Federației Ruse, pentru că asta era și sensul acțiunii din Donbas”.

Din acest punct de vedere, este clar că Rusia „va profita foarte mult în 2020 pentru a-și consolida militar prezența în Marea Neagră”, crede Degeratu.

Pe de altă parte, nici Alianța Nord-Atlantică nu va rămâne indiferentă la acțiunile lui Vladimir Putin. Să ne așteptăm ca anul acesta NATO să se concentreze „destul de mult pe consolidarea apărării în zona Dobrogei, Constanţa. America va încerca să consolideze mai mult această construcţie. Deci vom avea destul de multe eforturi concentrate nu doar dinspre Bucureşti, dar dinspre NATO, să avem în această zonă un cap de pod mai important” (Claudiu Degeratu).

Un pericol în plus pentru România: federalizarea Ucrainei permite regiunii Transnistria să își ceară recunoașterea internațională. Iată ce susține analistul Ștefan Popescu: „Dacă Ucraina se va federaliza, este clar că va fi o mare presiune, inclusiv din partea Bruxellesului, şi pe dosarul transnistrean. Este un pare pericol din acest punct de vedere. În rest, şi Republica Moldova rămâne în aceeaşi zonă gri, ca Ucraina. Este clar că Moldova o zonă şi mai neinteresantă pentru puterile occidentale, pentru că este o ţară de aproape trei milioane de locuitori, neinteresantă nici din punct de vedere… Nimeni nu-şi va strica relaţiile, nu le va tensiona suplimentar, pentru Republica Moldova”.

Printre alte evenimente importante din 2020 se numără retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană și mai ales alegerile prezidențiale din Statele Unite, programate spre finalul anului.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.