Armata rusă se confruntă cu o dilemă complexă, fiind împărțită între nevoia de a apăra frontiera sa, care a demonstrat o vulnerabilitate extremă în fața incursiunilor inamice, și dorința de a înainta în regiunea Donbas. În această regiune, unitățile cecene au preluat rolul mercenarilor din grupul Wagner.
Această reconfigurare a ridicat noi provocări și dileme pentru strategii militari ruși. Frontiera fragilă și schimbările din Donbas impun o gestionare complexă a resurselor și a priorităților militare pentru armata rusă.
Armata rusă, între apărare frontierei și înaintarea în Donbas
Regiunea Belgorod, care împarte o frontieră de 540 de kilometri cu regiunile ucrainene Lugansk, Harkov și Sumî, a devenit cea mai vulnerabilă zonă de-a lungul frontierei. În ultimele două săptămâni, aceasta a fost supusă unor atacuri neîntrerupte și pare că Kremlinul nu a reușit să facă nimic pentru a opri aceste acțiuni.
În același timp, Kievul afirmă că este pregătit să lanseze o contraofensivă, primul pas fiind de a forța Rusia să-și retragă trupele din Ucraina pentru a-și proteja propriul teritoriu. Toate pregătirile sunt făcute în acest sens, iar Kievul este hotărât să acționeze pentru a restabili securitatea și suveranitatea țării sale.
Belgorodul a devenit prima linie a frontului
Belgorod nu mai reprezintă doar spatele frontului, ci a devenit acum prima linie a acestuia. Guvernatorul Viaceslav Gladkov informează atât rușii, cât și restul lumii, prin canalul său de Telegram, despre bombardamentele zilnice care au avut consecințe tragice. Doar în ultimele două zile, șapte civili și-au pierdut viața în Belgorod.
„Ascultaţi de autorităţi şi părăsiţi-vă temporar casele pentru a păstra cel mai important lucru, care este viaţa voastră şi a celor dragi vouă”, a scris el duminică.
Oficialul a explicat că acest apel nu se referă doar la districtul Şebekino, care a fost cel mai grav afectat de atacurile din ultimele zile, ci se aplică tuturor districtelor aflate sub bombardament. Este o situație extrem de dificilă și important este să se ia măsuri de siguranță în toate aceste zone afectate.
Gladkov, care a estimat că peste 4.000 de civili au fost deja evacuaţi, a anunţat sâmbătă evacuarea urgentă a 600 de copii din localităţile de frontieră, în timp ce alţi o mie vor fi trimişi în peninsula anexată Crimeea.
Guvernatorul a recunoscut o nouă incursiune a unui grup de sabotori inamici
La mijlocul după-amiezii, guvernatorul a confirmat o nouă incursiune a unui grup de sabotori inamici, care a provocat confruntări în localitatea Novaia Tavoljanka.
Situația rămâne tensionată, iar forțele de securitate se află în plină acțiune pentru a contracara această amenințare și a restabili ordinea în zonă. Autoritățile monitorizează îndeaproape situația și iau măsurile necesare pentru a asigura siguranța populației locale.
„Sper că vor fi anihilaţi. Nu poate fi altfel. Aceşti fascişti ucid civili în Belgorod în fiecare zi (...), mutilează copii şi bătrâni”, a declarat el într-o înregistrare video.
Cele două raiduri anterioare, ale Corpului Voluntarilor Ruşi şi Legiunii Libertate pentru Rusia, au fost respinse. „Continuăm să zdrobim inamicul. Rusia va fi liberă!”, a scris pe Telegram unul dintre membrii legiunii, care urmăreşte să creeze o administraţie militară la Belgorod.
Trupele rusești se concentrează asupra periferiei orașului Donețk
După capturarea orașului Bahmut, trupele rusești își concentrează acum eforturile asupra periferiei orașului Donețk, capitala regiunii cu același nume. Această zonă este cea mai militarizată de-a lungul întregii linii de front încă din 2014.
Principalele ținte ale operațiunii sunt Avdiivka și Marinka, unde unitatea specială cecenă „Ahmat” pare să joace un rol similar cu cel al mercenarilor din grupul Wagner în Bahmut, acționând ca trupe de asalt.
Potrivit Ministerului Apărării, cecenii sunt implicaţi activ în lupte crâncene în centrul localităţii Marinka, de unde ar înainta spre Vugledar, un bastion care le-a rezistat de la începutul războiului.
După ce, cu o zi înainte, a declarat într-un interviu pentru The Wall Street Journal că Ucraina este „pregătită” să lanseze contraofensiva și nu va aștepta „câteva luni” pentru sosirea armamentului greu și a avioanelor occidentale, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adoptat o abordare mai precaută duminică.
„Nu este ca la cinema (...) Dezocuparea teritoriului nostru, acesta este rezultatul contraofensivei. Când se va întâmpla, veţi înţelege că este deja în curs de desfăşurare”, a declarat el într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.