Sute de angajați ai Șantierului Naval Mangalia, preluat de grupul Damen de la Daewoo, fără ca statul român să încheie, de peste șase luni, contractul de asociere mixtă, protestează în centrul orașului față de situația incertă în care se află salariații. Protestatarii așteaptă un semn de la Ministerul Economiei care ar tergiversa negocierile.
Navaliștii s-au adunat în Piața Republicii, din centrul orașului Mangalia, purtând pancarte pe care se putea citi. “În șantier cântă cucu, mult nu mai avem de lucru”, sau „Salvați Șantierul! Salvați Mangalia!! și “Redați-ne speranța, altfel o căutăm în Franța!”, avertizând, astfel,că , dacă guvernanții nu parafează contractul de asociere mixtă cu olandezii de la Damen, vor părăsi țara. “Motivele pentru care am hotărât să protestăm sunt tergiversarea negocierilor dintre reprezentanții Ministerului Economiei și Damen, care se desfășoară de foarte mult timp. Ne-au spus în martie că din aprilie se va încheia contractul de asociere mixtă. Ne aflăm la sfârșitul lunii iunie și acest lucru nu s-a întâmplat. Salariile sun înghețate, iar de trei ani, la Daewoo, nu a existat nicio creștere salarială”, a declarat liderul Sindicatului Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
Liderul sindical a dezvăluit că, probabil aflând despre protest, “în șantier au venit, astăzi, reprezentanți din partea Ministerului Economiei care ne-au spus că au un raport final al negocierilor cu Damen, că mâine în ședința de guvern se va aproba memorandumul și că vineri, în AGA extraordinară de la SN 2Mai, de asemenea, se vor aproba condițiile de asociere mixtă”. Laurențiu Gobeajă este însă, sceptic, pentru că „același lucru ne-au spus și în martie când am fost la protest la București”. Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, nu a venit la protest, pentru a nu fi acuzat că politizează evenimentul, însă îi susține pe protestatari, indignat că guvernanții i-au abandonat. Și el scris premierilor, miniștrilor Economiei, care s-au perindat în guvern, însă nu a primit nici un răspuns.
“Orașul Mangalia pierde, lunar, peste 500.000 de euro din cauza faptului că acest șantier este închis. Și statul român pierde. Aici au lucrat 7000 de oameni, sunt 7000 de familii. Acești oameni, astăzi, sunt acasă. Unii dintre ei aveau credite la bănci”, se revoltă primarul Cristian Radu. El nu înțelege “bâlbele” guvernanților. “Măcar puteau să spună, de mâine închidem șantierul, plecați acasă, mergeți pe unde vreți. sau, de mâine semnăm acest contract. Nu știu de ce nu se semnează acest contract. Sau măcar să vină în fața muncitorilor, să aibă tăria, ministrul Economiei, sau premierul, să vină în fața celor 3000-4000 de oameni, să le spună despre situația șantierului și cam ce se va întâmpla de acum încolo cu familiile lor”, a încheiat primarul Mangaliei.