Protestele magistraților iau amploare. Procurorii Parchetului de lângă Tribunalul Constanța își suspendă activitatea

Protestele magistraților iau amploare. Procurorii Parchetului de lângă Tribunalul Constanța își suspendă activitatea

Adunarea generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța a decis suspendarea activității, timp de trei zile, până la sfârșitul săptămânii. Excepție vor face cazurile urgente urmând ca la ședințele de judecată, procurorii să poarte banderole “în semn de protest față de încercările de subminare a independenței justiției”.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța se aliniază, astfel, colegilor de la Parchetul Judecătoriei, care protestează deja de la începutul săptămânii. De miercuri 27 februarie până vineri, 1 martie, inclusiv, între orele 8,00 și 12,00, își suspendă activitatea, cu respectarea obligațiilor în cazurile urgente, respectiv participarea la ședințele de judecată acolo unde este strict necesară prezența procurorului. “Colegii noștri de pe judiciar vor purta insă banderole, în semn de protest față  de încercările de subminare a independenței justiției. Pe de altă parte, în fiecare zi, începând cu orele 16,00, timp de o jumătate de oră, vom protesta, în liniște, în fața parchetului pentru a ne exprima nemulțumirea în legătura cu hotărârea care a fost luată, aseară, după discuția de la guvern cu o parte din reprezentanții magistraților”, a declarat procurorul Zafer Sadâc, purtător de cuvânt al PTC.

 

Procurorul, vorbind în numele colegilor săi, a spus că nu sunt mulțumiți de rezultatul discuțiilor din guvern. “Simpla abrogare a articolului 54 este insuficientă. Noi am exprimat puncte de vedere cât se poate de răspicat împreună cu asociațiile magistraților mai vocale de la noi din țară. Dorim abrogarea acestei ordonanțe, nu neapărat abrogarea totală, dar abrogarea acelor modificări care nu fac altceva decât să arunce undeva în derizoriu ideea de independență a justiției. Cu excepția  accederii în INM, toate celelalte modificări nu par să fie neapărat în favoarea unui sistem judiciar independent și, mai degrabă, par să subjuge sistemul judiciar, par să subjuge cumva independența acestui sistem de către Executiv”,  a explicat procurorul Zafer Sadâc.

 

Procurorii constănțeni au protestat, pentru a treia zi, în fața sediului în care își desfășoară activitatea. Li s-au alăturat procurori de la Tribunal și DNA, fiind susținuți și de procurorii DIICOT. “Mi se pare halucinant că domnul ministru Toader nu a înțeles care sunt doleanțele a sute, chiar mii de magistrați din România. Și faptul că se încearcă să ne arunce o nadă, cumva, nu este suficient. Noi am spus, din capul locului, că abrogarea OUG 7/2019, cu acea excepție privind admiterea la Institutul Național al Magistraturii, era de fapt singurul capitol din această ordonanță care justifica urgența. În rest, nicio altă modificare nu justifica urgență. Mă refer inclusiv la eliberarea din funcție pe motive de lipsă a bunei reputații. Ce categorie socio profesională din România și din lume, dacă vreți, are acest motiv de eliberare din funcție”,  a comentat și Viorel Teliceanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătorie.

Procurorii vor ieși la protest și în zilele următoare, având activitatea suspendată.“În consecință, după cum ați văzut în toată țara, facem proteste în continuare. Suspendate activitățile șamd. Până când? Să ne spună cei care sunt în măsură să ia măsuri legislative până când. Noi nu știm, dar suntem foarte hotărâți în demersurile noastre. Nu se mai poate, s-a ajuns la orice fel de limită”, a concluzionat procurorul Viorel Teliceanu.

 

Recomandările noastre