Protestele anti Wall Street se extind. Poliţia din New York a făcut zeci de arestări şi i-a lovit pe demonstranţi | VIDEO

Protestele anti Wall Street se extind. Poliţia din New York a făcut zeci de arestări şi i-a lovit pe demonstranţi | VIDEO

Mii de protestatari au defilat aseară prin cartierul financiar al New Yorkului, acţiuni similare având loc şi în alte oraşe din SUA. Mişcarea "Să ocupăm Wall Street", iniţiată luna trecută ca formă de protest la adresa corporaţiilor şi sitstemului financiar, a primit acum şi sprijinul sindicatelor, relatează BBC.

Poliţia a anunţat că 28 de persoane au fost arestate în timpul protestului. O înregistrare video postată pe net arată intervenţia brutală a forţelor de ordine. Filmuleţul redă momentul în care un ofiţer de poliţie foloseşte bastonul dindotare cu ambele mâini, ca pe o bâtă de baseball, pe spatele demonstranţilor. De trei săptămâni, mişcarea "Să ocupăm Wall Street" ia cu asalt centrul simbolic al finanţelor mondiale, pentru a protesta faţă de inegalităţile "capitalismului inechitabil". Ieri, un nou marş a avut loc la New York, după ce, în week-end, peste 700 de oameni care blocau podul Brooklyn au fost arestaţi. Un protest similar a avut loc şi la  Washington, pentru a face presiune asupra Congresului. "Să ocupăm Wall Street în fiecare zi, toată săptămâna",  au scandat manifestanţii. Poliţia susţine că au fost 5.000 de oameni, sindicatele afirmă că numărul celor din stradă a fost până la 12.000. Pentru prima dată, organizaţii sindicale s-au alăturat mişcării, în special reoprezentanţii infirmierelor, cadre diactice sau angajaţi din transporturi. "Ţara este cu susul în jos. Ieşim în stradă pentru copiii şi familiile noastre", a afirmat preşedintele Federaţiei Sindicale a Profesorilor. "Puneţi capăt războaielor, taxaţi-i pe bogaţi", adăugau protestatarii aflaţi în Foley Square, sediu al mai multor tribunale newyorkeze. "Noi suntem cei 99 la sută", a fost sloganul preferat al manifestanţilor care dneunţă "lăcomia de pe Wall Street" şi  "războaiele".

Mişcarea, care se bazează pe reţelele sociale pentru a-şi promova mesajul, a făcut adepţi în mai multe oraşe americane, cu proteste de dimensiuni reduse la Boston, Chicago ori Salt Lake City, şi un altul prevăzut pentru astăzi la Washington.

La Boston, aproape 200 de studenţi de la Northeastern University au protestat faţă de ceea ce ei numesc controlul corporatist al guvernării şi costurile educaţiei tot mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/LvRtFBS9LtM" width="420" frameborder="0" height="315"></iframe>

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/uLHdxQlBPG4" width="560" frameborder="0" height="315"></iframe>