Noi proteste violente în Afganistan. De ce au profanat militarii americani Coranul

Noi proteste violente în Afganistan. De ce au profanat militarii americani Coranul

Sute de afgani protestează și azi la Kabul şi Jalalabad împotriva americanilor, după incendirea unor exemplare ale Coranului de către soldaţi americani.

UPDATE. Potrivit AFP, o persoană a murit, iar alte 20 au fost rănite în urma protestelor. Focuri de armă au fost trase la Kabul, unde manifestanții s-au adunat în fața bazei militare a SUA, informează BBC. De asemenea,o  unitate specială de poliţie a fost luată cu asalt de protestatarii furioși.

La Jalalabad, circa o mie de studenţi au blocat principalele artere rutiere ale oraşului.

În cursul nopţii de luni spre marţi, la Bagram (60 kilometri nord de Kabul/) cea mai mare bază militară americană în Afganistan unde sunt închişi presupuşi talibani, au fost incendiate mai multe exemplare ale Coranului. Se pare că militarii au confiscat exemplarele Coranului pe motiv că insurgenții închiși aici reușeau să comunice, trimițând mesaje, cu ajutorul lor. Cărțile au fost aruncate pe un morman de moloz, pentru a fi incendiate, dar au fost scoase, jumătate arse, de angajații afgani ai bazei. Unul dintre aceștia, Muhammad Nabi, a declarat că a strâns câteva pagini din Coran, unele arse, altele nu, dar doi soldați americani au venit la el și i-au spus să le dea paginile. ”Le-am spus 'Chiar daca mă omorâți, nu vi le dau'”, notează Bloomberg. Comandantul Forţei internaţionale a NATO de asistenţă pentru securitate în Afganistan, generalul american John Allen, și-a cerut scuze ieri de la ”nobilul popor afgan”, declarând că a fost declanșată o anchetă. Și șeful Pentagonului, Leon Panetta, a prezentat scuze,  de la Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News