Proteste spontane extinse în Valea Jiului şi la Deva

Peste 500 de mineri din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt blocaţi în subteran. Mai bine de 200 de angajaţi ai termocentralei Mintia protestează în curtea unităţii. Oamenii cer soluţii clare privind viitorul CEH.

Protestele din Valea Jiului, începute ieri la mina Lonea continuă şi astăzi şi chiar s-au extins. Dacă ieri, 157 de mineri de la Lonea rămâneau blocaţi în subteran, nemulţumiţi că Guvernul nu întreprinde măsuri clare pentru salvarea CEH de la faliment, azi dimineaţă numărul ortacilor care au apelat la aceeaşi formă de protest a depăşit 500. Este vorba despre un total de 250 de mineri de la Lonea şi 300 de la Vulcan. Mai bine de 20 dintre protestatari au declarat greva foamei. Minerii aşteaptă rezultatele unor discuţii între liderii sindicali şi administratorul special al CEH, Dan Agrişan, programată să înceapă la ora 13.00 la Petroşani. „Statul trebuie să decidă ce vrea să facă cu huila. Dacă o păstrează, atunci să investească, dacă renunţă la ea, atunci să vină cu măsuri de protecţie socială”, declara ieri liderul Sindicatului Muntele, Petre Nica.

Energeticienii, supăraţi pe directori

Mai bine de 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia s-au adunat azi dimineaţă în curtea societăţii solicitând demiterea tuturor directorilor CEH. Aceştia acuză că managerii complexului au adus societatea în situaţia dificilă de acum (insolvenţă cu mari şanse de a se transforma în faliment). Protestul de la Mintia a fost declanşat după ce o simulare a unei noi organigrame a CEH indica 350 de disponinibilizări în termocentrală, fără ca divizia minieră să fie afectată serios de asemenea măsuri. „Sunt peste 800 de angajaţi pensionabili. Noi am cerut pensionarea lor. Nu se face asta pentru că ar însemna să iasă la pensie mulţi directori şi chiar lideri de sindicat, inclusiv domnul Nica. Cerem de un an întreg separarea activităţilor de minerit şi energie. Chiar este dată o ordonanţă în acest sens. Nu se respectă! Normal ar fi să ne separăm activităţile, apoi să-şi facă fiecare curat în curtea proprie. La Mintia, costurile cu munca vie reprezintă 12 la sută din total. În divizia minieră aceste costuri sunt de 78 la sută. Dar tot în Mintia se loveşte. Asta cu toate că Mintia generează 90 la sută din veniturile CEH”, declară Mircea Crişovan, liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Deva. Crişovan adaugă că activitatea termocentralei nu a fost afectată, la protest participând doar angajaţi din sectoarele de întreţinere şi reparaţii cărora li s-au alăturat colegi care urmează să intre în tură abia la ora 15.00

Sindicatul de la Mintia a întocmit o listă cu revendicări care va fi înaintată administratorului special al CEH.

Directorul termocentralei, Nicolae Codreanu, a încercat să aplaneze conflictul, fără succes însă.