Nemulțumirile minerilor din Valea Jiului se înmulțesc. Miercuri, 17 februarie, minerii de la Mina din Livezeni au protestat refuzând intrarea în mină. La Mina Lupeni, minerii sunt nemulțumiți, de asemenea, dar au intrat în mină deocamdată. Minerii protestează pentru întârzierea plății salariilor.
Proteste ale minerilor din Mina Livezeni
Miercuri, 17 februarie, minerii au refuzat să mai intre în subteran. Ei sunt nemulțumiți de neplata salariilor. Ei urmau să înceapă activitatea la ora 6.00, dar au refuzat să intre în mină. Colegii ce deja erau în mină s-au alăturat protestului, relatează Gazeta de Dimineață .
Nemulțumirile minerilor sunt legate de blocajul economic de la Complexul Energetic Hunedoara care generează inclusiv neplata salariilor.
De asemenea, minerii din Lupeni sunt la fel de nemulțumiți de neplata salariilor. O parte dintre ei, în ciuda faptului că au coborât în mină, au rămas pe ,,drumul spre abataj”.
Întârzieri la plata salariilor
„Rezultatul operațional descrie pierdere pe toată perioada supusă analizei. Astfel, dacă în 2016 cuantumul pierderii era de 90.136.743 lei, în 2017 acesta crește cu 2%. Ceea ce conduce la înregistrarea unui total de 92.123.771 lei. Curba se accentuează în cursul anului 2018, când indicatorul atinge 219.443.981 lei, adică un regres de 138% față de anul precedent.
În 2019, constatăm că creșterea pierderii operaționale se păstrează, înregistrându-se o medie lunară de 19.880.889 lei, față de 18.286.998 lei”, se arată în documentul citat de profit.ro.
EM Livezeni are peste 800 de salariați și este una dintre cele două mine declarate viabile din bazinul carbonifer al Văii Jiului. Mina este una dintre ultimele care mai exploatează huilă pe teritoriul României. La Livezeni se produce, zilnic, vreo 800 de tone de huilă pe zi.
În ciuda problemelor cu care s-a confruntat, Mina Livezeni a reușit să-și revină și să scoată la suprafață cărbune de calitate.
Minerii solicită respectarea termenelor
Alin Sîn, președintele Sindicatului “Muntele”, spune că minerii solicită un termen până la care aceste drepturi vor fi acordate. “Am convenit deja cu conducerea Complexului Energetic și cu Instituția Prefectului, am semnat o convenție, ne-am asumat împreună ca până pe data de 26 februarie vor fi plătite toate drepturile restante”, a explicat liderul de sindicat, în direct la Antena3.
Restanțele sunt pentru luna ianuarie, existând totodată “restanțe pe niște avantaje în natură, care vin din urmă”, a mai explicat Alin Sîn.
Timp de trei luni salariile minerilor vor fi plătite de AJOFM
Potrivit Gazeta de Dimineaţă , timp de trei luni de zile salariile angajaților CEH vor fi achitate prin Agenția Județeană pentru Ocuparea forței de Muncă, pentru că Guvernul a aprobat ca salariile să fie achitate din fondul de garantare a creanțelor salariale constituit la nivelul Ministerului Muncii.
”Alimentarea cardurilor de salarii va fi făcută o singură dată/lună (AJOFM hotărăște data de alimentare a cardurilor de salarii) pentru cei care au un venit/lunar de pana la 3200 lei. Pentru cei care au venituri de peste 3200/lună cardurile se vor alimenta de 2 ori (o parte de la AJOFM, și o parte de la CEH)”, se arată într-o informare a salariaților.