Scandal la proteste, la Constanţa. Șoferii acuză Jandarmeria că i-a înșelat
- Julieta Savitchi
- 17 ianuarie 2024, 12:38
Zeci de şoferi care se îndreptau către protestul desfăşurat la unele dintre intrările în Portul Constanţa au rămas, în noaptea de marţi spre miercuri, fără permise de conducere. Protestatarii acuză Jandarmeria că le-au întins o cursă.
Proteste la Constanţa. În seara de marți, 16 ianuarie, fermierii și transportatorii au ieșit, din nou, în stradă. Însă, pe A4, s-a lăsat cu scandal întrucât mai mulți protestatari au rămas fără permise de conducere. Oamenii au spus, pe reţele de socializare, că ar fi fost dirijaţi de jandarmi să meargă pe contrasens.
Capcana Jandarmeriei pentru cei care mergeau la proteste la Constanţa
Şoferii îi acuză pe jandarmi că i-au „lucrat”, ducându-i pe contrasens. Motiv pentru care au rămas fără permise de conducere.
„Eram pe A4. Iar la ieșirea de la sensul giratoriu de pe DN39 și până la sensul giratoriu de la port , drumul era blocat de Poliție. Cu noi, în coloană, erau mașini de jandarmi. Atunci, o mașină de jandarmerie a întors, noi ne-am ținut după ea. Fiind cap de coloană, pe contrasens, pe banda de urgență.
Au apărut cei da la Rutieră și ne-au sancționat pe toți șoferii din coloană. Ne-au lăsat fără permise de conducere. Eu sunt pe camion și mi-au reținut permisul de conducere pentru 120 de zile. Când am încercat să le spunem că jandarmii ne-au dus pe acolo, jandarmii nu au mai recunoscut”, a declarat, pentru FocusPress, un protestatar.
Alte surse au precizat că, de fapt, ar fi fost o înțelegere între jandarmi și protestatari ca să ajungă mai repede în port, dar Rutiera a intervenit.
Pe când alte surse susțin că, de fapt, mașina de jandarmi a întors pentru a ieși din coloană. Moment în care protestatarii s-au ținut după ea, fără ca jandarmii să ceară acest lucru.
Versiunea poliţiştilor
IPJ Constanța susţine că şoferii rămaşi fără permise au pus în pericol grav siguranța traficului rutier”
„În seara de 16 ianuarie a.c., cu ocazia protestului transportatorilor și fermierilor desfășurat în județul Constanța, coloana de protestatari a pătruns pe Autostrada A4. Pe sensul contrar sensului de circulație. Punând în pericol grav siguranța traficului rutier în zonă.
Pentru a înlătura pericolul evident la adresa participanților la trafic, a forțelor de ordine care însoțeau coloana de protestatari și pentru a evita producerea de evenimente rutiere, polițiștii rutieri au procedat la oprirea, legitimarea și identificarea conducătorilor auto.
Ulterior, pentru încălcarea prevederilor O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale.
Fiind reținute în vederea suspendării tot atâtea permise de conducere.
Dorim să menționăm faptul că polițiștii constănțeni au acționat și acționează permanent în interesul și pentru siguranța cetățeanului, măsurile fiind luate pentru a asigura un trafic rutier sigur și fără riscuri pentru toți participanții la trafic, în contextul desfășurării protestelor din județul Constanța”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța.
Proteste la Constanţa. Fermierii, solidari cu transportatorii
Fermieri şi transportatori cu zeci de camioane şi autoturisme, au blocat, luni seară, unele dintre porţile de intrare în Portul Constanţa Sud – Agigea.
Protestatarii sunt paşnici, folosesc claxoanele mijloacelor de transport, accesul pe la porţile numerele 7, 8 şi 9 fiind blocat. Aceştia susţin că nu vor renunţa la acţiunea de protest până când revendicările nu le vor fi soluţionate.
Mii de fermieri şi transportatori din toată ţara protestează de mai multe zile. Protestatarii sunt nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie.
În cadrul discuțiilor de la Guvern, desfășurate vineri seara, protestatarii au cerut să primească benzină și motorină gratis, ca în Venezuela, „pentru că noi producem petrol”.
Ei au cerut suspendarea ITP-ului pentru utilajele agricole și camioane, transportatorii să nu mai fie controlați în vămi, camioanele să nu mai fie cântărite și să nu mai fie obligați să aibă GPS, pentru a putea fi urmărit traseul transportului.