Protest spontan! Personalul Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov, nemulțumit
- Bancila Irina
- 19 august 2019, 15:10
Protest spontan la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov. Zeci de medici, asistente şi infirmiere au ieşit în curtea unităţii, nemulţumiţi că managerul le-a tăiat din zilele de concediu suplimentare, pentru munca în condiţii de risc.
Angajații nu beneficiază de sporuri de risc la fel de mari ca în spitalele similare din alte oraşe. Managerul susţine că înţelege situaţia, dar acţionează conform legii.
Conform contractelor individuale de muncă, angajaţii au între 21 şi 25 de zile de concediu, la care urma să li se adauge până la 10 zile libere, pentru munca în condiţii de risc. Asistentele şi infirmierele se plâng că au fost anunţate că nu mai primesc acest concediu suplimentar.
„Nu se poate să îmi încalce contractul individual de muncă, fără un document adiţional. Tot timpul ţi se zice ‘nu faci - pleci!’”, spune Gabriela Babeș, asistentă.
„Ne ameninţă tot timpul. Dacă spunem că nu mai putem, zice ‘plecaţi că aşteaptă 100 la poartă’, nu se poate aşa ceva!”
„Nopţile nu ni se plătesc, sâmbătă, duminică, legale, Paşti, Crăciun, le lucrăm nonstop şi nu sunt plătit dublu. Cum să luăm liber dacă nu e personal?!”
Asistentele se plâng că primesc doar 15% în plus la salariu, pentru că lucrează în condiţii de risc. La alte spitale din ţară, acest spor ar fi de 25%, spun ele.
Gabriela Ticu: „Noi avem un spor de 15%, având în vedere că lucrăm cu epidemie de rujeolă, hepatită, meningite, ca şi cum ar fi ORL sau reumatologie”.
„Am făcut un sindrom post streptococic în urma contactului cu pacientul, cu tot cu mască şi echipament, şi de un an fac tratament moldamin. Suntem expuşi. În fiecare noapte, în concediu, am visat problemele de la serviciu”, a declarat Gabriela Marica, asistent medical generalist.
O infirmieră lucrează în secţia de terapie intensivă şi se plânge că salariul său abia depăşeşte 1.800 de lei.
Gabriela Roman, infirmieră: „Te chinui singur să faci tot, sunt 12 pacienţi pe tură, care trebuie schimbaţi, toată lumea strigă şi trebuie să fii peste tot. Mă simt rău când plec acasă, plec tremurând”.
Conducerea spitalului cere răbdare angajaţilor şi susţine că totul se va rezolva după ce va fi încheiat un nou contract colectiv de muncă.
„Vom negocia contractul colectiv de muncă pe unitate şi vom vedea dacă vom ajunge la o înţelegere pe baza legii”, a precizat Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Braşov.
O jumătate de oră, cât a durat protestul, au fost consultaţi doar pacienţii aflaţi în stare gravă, la unitatea de primiri urgenţe.