Protest SANITAS CONSTANȚA: “Vrem o lege a salarizării aplicabilă, corectă, fără discriminări. Dacă nu, GREVĂ GENERALĂ!”
- Feri Predescu
- 7 mai 2018, 14:30
Sute de angajați ai Spitalului Județean Constanța, împreună cu cei de la Direcția de Sănătate Publică, Anatomopatologie și de la Direcția de Asistență Socială au protestat, timp de două ore, cerând modificarea legii salarizării și acordarea creșterilor salariale pentru întregul sistem de sănătate și asistență socială. Liderul Sanitas Constanța, Nicolae Manea, a transmis că sindicatul cere de fapt intrarea în normalitate a Sănătății.
La greva de avertisment, de la Constanța, au participat angajați care au venit de acasă sau din tura de noapte. Activitatea în secțiile Spitalului Județean de Urgență Constanța nu a fost afectată, salariații purtând banderole cu grevă japoneză. “Unitate!, Demnitate!, Grevă generală”, au scandat protestatarii, purtând abțibilduri, cu “Nu dezbinați echipa medicală!”, pe piept. “Vrem să transmitem un mesaj extrem de clar guvernanților care vor fi, mâine, în negociere. Că nu este nimic rușinos în a greși, dar este extrem de normal și de firesc să recunoști că ai greșit și să faci tot ce îți stă la îndemână să îndrepți aceste erori” , a punctat președintele Sanitas, Constanța, Nicolae Manea.
El a explicat că legea salarizării nu a urmat traseul obișnuit de colaborare cu partenerii de dialog. “Nu se respectă principiul nediscriminării. Nu se respectă principiu plății și întocmirii grilelotr. Este aberant să avem profesorii poziționate extrem de greșit. Este o vălmășire pe care nu o înțelegem Nu se respectă principiul ierarhizării pe orizontală și pe verticală. Nu este normal ca să nu existe o ierarhizare cu care toată lumea să fie de acord. Nu mai înțelegem nimic și nu este vina noastră ci a celor care au făcut legea salarizării” a spus Nicolae Manea. El a vorbit și despre categorile dezavantajate, care au salarii și cu 45% mai mici: „Colegii de la Anatomie Patologică sunt în această situație dar și funcționarii publici și personalul contractual din Direcțiilor de Sănătatea Publică, biologi, chimiști, fizicieni, biochimiști”.
Mesajul protestatarilor către guvernanți este că “suntem uniți și hotărâți”. În opinia angajaților din sănătatea constănțeană regulamentul de sporuri este un amalgam, este un ghiveci care nu face altceva decât să învrăjbească echipa medicală. Fie că este vorba de sănătate, fie că este vorba de asistență socială”. Liderul Sanitas Constanța, Nicolae Manea, a explicat din mijlocul protestatarilor că ”legea salarizării trebuie să fie corectă, aplicabilă, fără să creeze discriminări pentru nici un salariat. Dacă nu se respectă aceste principii și dacă negocierile nu sunt reale, dacă nu vedem un răspuns foarte clar, mâine în urma întâlnirii cu guvernul și cu doamna premier vom intra în grevă generală în data de 11 mai”.
Managerul general al Spitalului Județean de Urgență, Constanța, Cătălin Grasa, a explicat, pentru EVZ, că protestul de astăzi nu a afectat actul medical. “Eu aș privi spitalul ca un tot unitar și ar trebui echilibrat, un pic, zona de act medical în care, într-adevăr, au fost creșteri salariale, după aceea asistenții medicali și pe locul trei au fost, prin sporuri, nu prin creșteri ale salariului brut, pentru personalul auxiliar. Din păcate, personalul TESA și farmacia au rămas la un nivel foarte scăzut, ceea ce denotă un dezechilibru care ar trebui desființat”, a spus managerul. El a evitat să comenteze despre o eventuală grevă generală, spunând: “Sănătatea în grevă generală nu sună bine deloc”.