Câteva zeci de persoane au protestat la Ministerului Sănătății față de privatizarea sistemului de sănătate. Este primul protest din 2020.
Intenția Ministerului Sănătății de a modifica Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, printr-o Ordonanță de urgență, a stârnit vii dezbateri. Ordonanța se află pe masa Guvernului și ar putea aprimi aviz în ședința din seara asta.
Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că toate modificările aduse Legii Sănătății prin această ordonanță vor da șansa pacienților aflați în stare critică să beneficieze mai repede de intervențiile de care au nevoie, în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat. Acesta a precizat că nu s-ar pune problema privatizării sistemului de sănătate, ci că e vorba de a liberaliza programele naționale și de a le extinde în privat, după cum se arată și în nota de fundamentare a ordonanței, pentru „asigurarea accesului imediat al pacienților la tratament”.
Potrivit proiectului, „serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, se vor derula în mod unitar atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.
Medicul Tudor Ciuhodaru critică dur intenția ministrului: ”E o situație nemaintâlnită până acum. Cine are bani trăiește, cine nu, moare. Atunci când vorbim de programele naționale de sănătate nici astăzi nu sunt acoperite în totalitate pentru că sunt subfinanțate. Iar în acest context, pacienții sunt și astăzi puși pe liste de așteptare, iar cei care vor avea bani în buzunar vor putea să se adreseze unde vor dori ei, dar având acei bani vor putea să sară peste rând și să treacă în fața celor care au nevoie în acel moment de aceste programe de sănătate. E un fel de haiducie în sens invers: iei de la săraci și dai la bogați”.