Update: Sindicatele de la Finanțe anunță că vineri sistemul va fi blocat

Marcel Ciolacu, Marcel Boloș / Sursa foto: Arhiva EVZ

Un protest spontan are loc la Ministerul de Finanțe, după ce angajați instituției au aflat că rămân fără sporuri. Ordonanța care se referă la o „disciplină economico-financiară” pregătită de Guvernul Ciolacu, limitează sporurile la maxim 1.000 de lei.

Update: Protestul spontan de azi de pe holurile Ministerului de Finanțe s-a extins la nivel național. Sindicaliștii de la Finanțe anunță că mâine va fi blocat tot sistemul.

„SED LEX anunță că mâine întreg sistemul de Finanțe va fi blocat”, a anunțat Vasile Marica, președintele Sindicatului SED LEX.

Acesta a mai spus că manifestările ad-hoc ale finanțiștilor de astăzi, 10 august 2023, sunt pe cât se poate de îndreptățite.

Onorabili guvernanți, înainte de a avea fantezii sinistre atât cu sistemul bugetar cât și cu contribuabilii, ar fi bine să prezentați un plan clar de redefinire a contractului social în care finanțistul să își poată previziona cariera, să poată fi respectat și remunerat corect. Cu aceleași măsuri haotice sistemul va colapsa, susțin sindicaliștii.

UPDATE

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că nu îl va demite pe ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Potrivit lui Ciolacu este treaba celor de la PNL dacă vor dori să îi retragă sprijinul politic lui Marcel Boloș.

O directoare din Ministerul de Finanțe și-a dat demisia

O directoare juridică din Ministerul de Finanțe a demisionat chiar în fața lui Marcel Boloș.

Gestul directoarei a fost aplaudat de cei prezenți, care au scandat ”Bravo”.

Lucrurile de la Ministerul de Finanțe iau o altă turnură. Ministrul Marcel Boloș s-a baricadat în birou și este păzit de ofițeri SPP. În tot acest timp, sute de angajați, prezenți pe holurile instituției scandează: ”să vină ministru”.

"Să vină ministrul!", strigă angajații ministerului. Numai că marcel Boloș, speriat probabil de furia oamenilor, s-ar fi baricadat în birou și, potrivit surselor Antena 2, ar fi apărat de mai mulți angajați ai Serviciului de Protecție și Pază (SPP).

”Să avem o discuție civilizată ca să vă pot răspunde la întrebări. Jurnaliștii nu au voie să intre în clădirea Ministerului de Finanțe. Eu am cerut sindicatului ca împreună să lucrăm la soluții pentru ca angajații să își recapete salariile”, le-a spus ministrul Boloș, angajaților.

Angajații îi cer demisia lui Boloș

Jurnaliștii nu au putut intra în sediul Ministerului de Finanțe. Angajații îi strigă lui Boloș: ”Vrem salarii”.
De asemenea, Boloș le-a spus angajaților că a cerut alocări de fonduri pentru a repara acoperișurile sediilor ANAF, dar și pentru achiziția de aparatură informatică.
Cei prezenți în holul Ministerului de Finanțe, unde Boloș a venit pentru discuții, i-au cerut acestuia ”demisia”.
”Mai bine îmi dau demisia decât să vă mint”, le-a mai spus Boloș, angajaților prezenți.
Ușile Ministerului de Finanțe au fost blocate.

Știrea inițială

Angajații de la Ministerul de Finanțe au ieșit pe holurile instituției și au protestat gălăgios împotriva deciziei Guvernului Ciolacu de a le tăia sporurile.

Surse de la fața locului transmit că zeci de salariați se află în holul central al clădirii și îi cer ministrului Marcel Boloș să vină și să vorbească cu ei.

Salariații de la ANAF nu vor să le fie tăiate sporurile. Sursă: Dreamstime

De asemenea, protestarii susțin că prin adoptarea acestei ordonanțe de guvern, salariile lor vor fi reduse drastic, în condițiile în care munca lor este foarte grea.

Ei au dat exemplul inspectorilor fiscali care analizează bilanțturile unor companii cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro, în condițiile în care salariile lor abia vor trece de o mie de euro.

Care sunt nemulțumirile

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanțelor a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe convocat de urgență în urma apariției proiectului Ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conține prevederi referitoare la:

* Plafonarea sporului de condiții vătămătoare la 1.000 de lei; * Indemnizația de hrană nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei; * Voucherele de vacanță nu se mai acordă celor cu venitul brut peste 10.000 lei; * Anularea posturilor vacante; * Desființarea biroului si functiei de sef birou; * Normative personal: 10 funcții de execuție pentru serviciu, 20 funcții de execuție pentru direcție, 40 funcții de execuție pentru direcție generală.

Ce prevede Ordonanța lui Ciolacu

În draftul de ordonanță de urgență privind proiectul care se referă la reducerea cheltuielilor bugetare, se arată că Guvernul va limita sporurile, achizițiile de telefoane sau sponsorizări ale primăriilor pentru echipele de fotbal.

Guvernul va limita ”sporul pentru condiții vătămătoare”, care va fi de maxim 15% din salariul mediu brut, dar nu mai mult de 1000 de lei brut lunar.

”Personalul contractual salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. A - lit. E poate beneficia de un spor pentru condiții periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat”, se arată în proiect.

Primăriile nu mai pot finanța activitățile sportive

De asemenea, primăriile nu vor mai avea dreptul de a finanța activități sportive, culte și cultură, decât într-un procent de maxim 7.5 la sută din veniturile realizate în exercițiul bugetar precedent. Cu alte cuvinte, multe echipe de sport nu vor mai putea primi finanțare de la primării.

”În sensul prezentei ordonanțe de urgență prin venituri proprii realizate în exercițiul bugetar precedent se înțeleg veniturile proprii realizate din impozite și taxe, venituri nefiscale din chirii și redevențe, precum și cotele defalcate din impozitul pe salarii, fără a lua în calcul sumele defalcate din impozitul pe salariu pentru echilibrare sau alte categorii de subvenții/transferuri sau alte asemenea fonduri alocate din bugetul de stat sau alte fonduri publice”, se mai arată în proiect.