PROTEST la Mangalia. SOS- ȘANTIERUL NAVAL în “moarte clinică”

Un protest de amplaore, organizat de conducerea Sindicatului din Șantierul Naval Mangalia va avea loc, miercuri, în centrul orașului, față de situația “incertă, ambiguă și lipsită de logică economică sau politică” în care se află cei peste 2000 de salariați. Deși guvernul a aprobat, în 29 martie, memorandumul prin care Damen, care a cumpărat 51% din acțiuni de la coreeni, cesionează 2% statului român, cu titlu gratuit, nici la această oră nu a fost finalizat noul contract de societate mixtă între Șantierul Naval 2 Mai SA și grupul olandez.

Consiliul Director al Sindicatului Liber Navalistul (SLN) face un apel deschis către locuitorii orașului Mangalia, către societatea civilă, către mediul de afaceri “să se alăture unui demers de protest continuu și susținut până când cineva, cândva, va livra o soluție concretă pentru situația în care se află șantierul naval din Mangalia”.  Liderul sindical Laurențiu Gobeajă anunță organizarea unui protest care va avea loc în data de 20 iunie, între orele 17,30- 19,00, în Piaţa Republicii (pe platoul din faţa Casei de cultură) din Mangalia.

SLN susține, într-un comunicat de presă, că “am plecat plini de speranță de la protestul din fața Ministerului Economiei, din data de 22 martie, fiind convinși că situația șantierului naval din Mangalia (DMHI) se va îmbunătăți pe fondul modificării structurii acționariatului companiei”.  La trei luni de la acel moment,” deși ni s-a promis și comunicat că până la finalul lunii aprilie vom avea un contract de societate valabil și un nou partener de negociere pentru contractul colectiv de muncă, acest lucru nu s-a întâmplat”.

Salariații șantierul naval Mangalia se consideră mințiti, amăgiți și înșelați. “Starea de ambiguitate de la nivelul companiei dăinuie de 6 luni de zile, perioadă în care mulți colegi de-ai noștri au optat pentru concediu fără plată, șomaj tehnic sau pur și simplu au plecat din cadrul companiei scârbiți de situația de la șantierul naval din Mangalia. Situația se degradează într-o manieră accelerată, iar prelungirea acestei stări de ambiguitate face ca discuțiile să fie fără sens și logică în lipsa asumării vreunei răspunderi din partea tuturor factorilor de decizie.”

La protestul de miercuri vor participa cel puțin 700 de salariați, fiind așteptați și locuitori ai orașului. “Lipsa de încredere în capacitatea, voința și putința reprezentanților statului român din cadrul Ministerului Economiei de a rezolva situația șantierului naval din Mangalia ne determină să iesim în stradă. Șantierul naval din Mangalia nu este numai despre salariații din Mangalia. Mai multe generații au lucrat sau speră să mai lucreze în cadrul acestuia, în timp ce anumiți reprezentanți ai statului român abordează superficial sau cu detașare problema șantierului”, concluzionează sindicaliștii. Nici reprezentanții conducerii șantierului naval Mangalia și nici cei ai Ministerului Economiei nu au putut fi contactați.