Protest în bănci: Sindicaliştii BCR vor picheta mâine banca

Protest în bănci: Sindicaliştii BCR vor picheta mâine banca

Federaţia Sindicatelor Independente din Banca Comercială Română (FSI-BCR) va picheta vineri banca între orele 10.00 -12.00, în faţa sediului instituţiei din Calea Victoriei (Bucureşti), potrivit unui comunicat al Federaţiei. Totodată, cei 14 preşedinţi de sindicate incluse în Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci se vor solidariza acţiunii.

"Motivul declanşării acestei acţiuni îl constituie nemulţumirea salariaţilor faţă de atitudinea iresponsabilă şi nejustificată a administraţiei BCR faţă de dialogul social şi salariaţi, precum şi intenţia acesteia de a elimina drepturile câştigate ale salariaţilor prevăzute în Contractul colectiv de muncă", scrie în comunicatul sindicaliştilor de la BCR. Aceştia reprezintă 75% din angajaţii băncii.

"La această acţiune participă reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale din toate judeţele, afiliate la Federaţia Sindicatelor Independente din Banca Comercială Română, reprezentanţi ai Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România precum şi membrii ai Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) , colegii care desfăşoară activitate la alte instituţii financiar – bancare şi care sunt solidari cu salariaţii BCR", potrivit documentului.

Protest de solidaritate

Ne puteți urmări și pe Google News

Sindicaliştii de la BCR menţionează că aceasta este o prima formă de protest a FSI BCR, iar în cazul în care administraţia nu va soluţiona favorabil revendicările salariaţilor, vor urma şi alte acţiuni de protest.

"Nu în ultimul rând, membrii FSI BCR vor protesta şi împotriva intenţiei de modificare a Codului Muncii", mai scrie în comunicat.

Constantin Paraschiv, şeful FSAB, a menţionat pentru EVZ că aproximativ 14 lideri sindicali, reprezentanţi ai uniunilor sindicale incluse în federaţie, vor participa alături de colegii de la BCR în semn de solidaritate.

Reprezentanţii BCR au menţionat pentru EVZ că nu au deocamdată un punct de vedere oficial referitor la această acţiune.

Pe fondul crizei, mai multe bănci au recurs la diminuarea veniturilor angajaţilor, în contextul în care câştigurile realizate de instituţii au scăzut semnificativ din cauza dificultăţilor financiare.

Totodată, angajaţii din domeniul financiar se bucură în prezent de unele dintre cele mai mari salarii din sistem. În luna decembrie, câştigul salarial mediu net al angajaţilor din domeniul intermedieri financiare şi asigurări a fost de 3.800 de lei, în condiţiile în care câştigul salarial mediu net din economie s-a situat la 1.496 de lei.