Aproximativ 10 activiști Greeanpeace România au protestat, joi seara, în fața Termocentralei Mintia. Aceștia reclamă faptul că termocentrala nu deține autorizație integrată de mediu și că nu respectă limitele de poluare deja de patru ani, fiind una dintre cele mai poluante din România și din Europa. La finalul protestului a fost proiectat mesajul “Stop funcționării ilegale” pe turnul de răcire al termocentralei. Alte mesaje transmise de Greenpeace România, în română și engleză, au fost “Funcționez ilegal de 4 ani” și “Poluez de mori”.
Recent, UE a publicat noile norme de poluare ce vor reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene şi a cerut investiţii urgente în acest sens, pentru conformare, ori închiderea centralelor care nu se pot conforma normelor. Noile reglementări, mai restrictive, cu care operatorii economici vor trebui să se conformeze până în 2021, presupun lucrări de retehnologizare a termocentralelor pe cărbune sau închiderea lor.
Până acum, cele mai multe termocentrale din România au funcționat pe baza unor derogări care le permitea să polueze şi până la de 10 ori mai mult decât normele. Potrivit unei analize a situației termocentralelor din în România, 15 dintre cele 28 de termocentrale pe cărbune funcționează, în prezent, în afara legii.
În acest sens, termocentrala Mintia încearcă în instanţă să își câștige dreptul de a mai funcţiona. Tribunalul Hunedoara a programat pentru 25 septembrie, procesul prin care Termocentrala Mintia încearcă să anuleze procesul verbal prin care Garda de Mediu a dispus încă din vara lui 2015 oprirea ei.
Conform Greenpeace România, Uniunea Europeană a publicat noile limite de poluare ce vor reduce emisiile toxice ale termocentralelor europene. Au fost introduse noi limite de poluare, mai restrictive, pentru dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) şi pulberi (PM) şi, în premieră, sunt introduse limite de emisie pentru mercur (Hg), acid clorhidric (HCl) şi florură de hidrogen (HF). “Termocentrala Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este un caz unic în Europa - nu deține autorizație integrată de mediu și nu respectă limitele de poluare de 4 ani. Deși Garda de Mediu a dispus oprirea termocentralei pentru lipsa investițiilor menite să protejeze mediul înconjurător și a amendat operatorul cu 60.000 de lei pentru că funcționa fără autorizație integrată de mediu, operatorul a contestat procesul verbal de contravenție și, în prezent, termocentrala funcționează fără nicio problemă, cauzând prejudicii de mediu ireversibile deși nu mai are autorizație integrată de mediu din 2013. Cerem astfel Ministerului Energiei înlocuirea cât mai rapidă a capacităților scumpe și poluante pe cărbune cu surse de energie curată, măsuri de eficiență energetică, stocare a energiei și interconectarea sistemelor electrice” a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.
Reprezentanții Greenpeace România au mai punctat, în timpul protestului de joi seara că în prezent, 15 instalații aferente termocentralelor din Bacău (o unitate), Turceni (2 unități), Govora (2 unități), Drobeta (4 unități), Paroșeni (o unitate) și Mintia (5 unități) nu pot funcționa decțât ilegal. ”Aceste instalații nu au capacitatea de a funcționa cu respectarea limitelor de emisie prevăzute de Legea 278/2013 privind emisiile industriale, prin urmare, multe termocentrale nu dețin o autorizație integrată de mediu, fără de care funcționarea este ilegală. La rândul ei, autorizația integrată de mediu nu poate fi emisă în pofida solicitărilor formulate în acest sens de operatori, atât timp cât nu au fost derulate investiții pentru asigurarea conformării cu limitele de emisie”, arată activiștii Greenpeace România într-un comunicat de presă.
Soluții incerte
Amintim că la începutul lunii trecute, ministrul Energiei a menționat un plan pe mai mulți ani pentru remedierea problemelor de poluare de la Mintia, dar nu cu bani de la bugetul de stat, ci din resurse proprii.
“Am început lucrările de mentenanţă minime necesare pentru funcţionarea în această perioadă, dar şi pentru pregătirea de iarnă. O să căutăm cele mai bune variante de finanţare. Aceste finanţări nu se pot face de la bugetul de stat, ci doar din resurse proprii şi din soluţii proprii. Cred că pe un plan pe mai mulţi ani putem să găsim resursele financiare pentru aceste retehnologizări care, din păcate, atunci când au existat sumele şi puteau fi făcute nu au fost făcute”, a declarant, laînceputul lunii august, ministrul Energiei, Toma Petcu. (Sursa foto: Virgil Simionescu)