50 de lei, "primă de protest" de la USL | VIDEO

50 de lei, "primă de protest" de la USL | VIDEO

"Să nu uiţi să mă treci pe tabel, să-mi iau banii!", a fost una dintre principalele griji manifestate de unii dintre susţinătorii Opoziţiei, prezenţi joi la mitingul organizat în Capitală.

Aproximativ 2.000 de persoane au invadat joi seara Piaţa Universităţii din Capitală. Circulaţia a fost întreruptă în jurul orei 18.40, atunci când la Universitate au ajuns, de la mitingul organizat de USL pe Bulevardul Kiseleff, circa 1.000 de simpatizanţi ai partidelor din Opoziţie, aduşi în Bucureşti pe sume cuprinse între 50 şi 100 de lei, după cum vorbeau între ei, dar a reieşit şi din filmuleţe postate, ieri, pe Youtube. În videoclip se vede cum două persoane vin, la interval de câteva zeci de secunde, la un bărbat care întocmeşte un tabel. Odată ce sunt notate în tabel şi semnează, cele două persoane primesc 50 de lei.

Filmuleţul este realizat pe Kiseleff, acolo unde s-a desfăşurat mitingul organizat de USL.

Pe de altă parte, reporterii EVZ i-au auzit pe constănţenii veniţi, joi, în Piaţa Universităţii, cum vorbeau între ei, dar şi cu unul dintre lideri: "Să nu uiţi să mă treci pe tabel, să-mi iau milionu’!".

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi context, un taximetrist povestea , încă de miercuri seara, că în Otopeni se desfăşoară "negocieri" între lideri locali ai PNL şi posibili demonstranţi, căci primii oferă doar 50 de lei, iar ultimii solicită câte 100.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/6wVwztBBWJI?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Bucureştenii s-au delimitat de susţinătorii USL

Protestatarii nu au reprezentat un grup omogen nici înainte şi nici după sosirea celor înregimentaţi politic. Spre exemplu, simpatizanţii Noua Dreaptă, care scandau, printre altele, "Basarabia, pământ românesc!", "Afară, afară, cu ungurii din ţară!", "Pe noi nu ne cumpără nimeni!", "USL şi PDL fură prin rotaţie" au intrat în conflict cu pensionarii care cereau doar "Demisia" premierului Emil Boc şi pe cea a preşedintelui Traian Băsescu.

Pe de altă parte, constănţenii aduşi de Mazare se contrau, pe teme politice, cu revoluţionarii. Iar galeriştii sosiţi în jurul orei 19.00 i-au acoperit pe ONG-iştii ale căror scandări nu se mai auzeau deloc.

Galeriştii şi eterna bătaie cu jandarmii

Tocmai atunci când oamenii începuseră să plece, iar în piaţă mai rămăseseră 1.000 de persoane, galeriştii au dat foc unor pancarte şi steaguri şi au început să arunce cu pietre în jandarmi. Nu au reuşit să spargă cordonul şi să ajungă "La Unirii", după cum s-a strigat din mulţime, fiind împinşi de jandarmi către Piaţa Romană şi pe străzile laterale.

Zeci de persoane au fost ridicate de Jandarmerie, pentru ca, până la ora 12, piaţa să fie deja curăţată, astfel încât nimeni n-ar fi crezut că o oră mai devreme la Universitate a fost haos.

"PERSEVERENŢĂ

"Ludovic Orban a încasat a doua zi de huiduieli

PNL-istul Ludovic Orban şi-a făcut, din nou, apariţia, în Piaţa Universităţii, joi seara, fiind huiduit iarăşi de protestatari şi alungat din mulţime. Orban a fost huiduit şi în contextul în care aproximativ 1.000 dintre protestatari, adică jumătate, erau simpatizanţi USL, veniţi de la mitingul organizat de Opoziţie pe Bd. Kiseleff.

Până şi preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că nu înţelege de ce Orban continuă să meargă la Universitate, dat fiind faptul că el a fost huiduit chiar din prima zi în care şi-a făcut apariţia printre protestatari.

Demonstranţii sunt atât de înverşunaţi împotriva persoanelor cu notorietate, încât l-au huiduit şi alungat până şi pe Irinel Columbeanu sau Nati Meir. Mesajul majorităţii este foarte clar: "PDL - USL, aceeaşi mizerie!".

INSISTENȚĂ. Ludovic Orban nu pare să înțeleagă că protestatarii nu-l iubesc FOTO: RĂZVAN PETRESCU

Mazăre, precaut

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, s-a dovedit mai precaut, nemaifăcându-şi apariţia în Piaţa Universităţii. Asta, deşi îşi trimisese, încă de la ora 15, un "comando" de aproximativ 100 de constănţeni. Scandau "Am venit să vi-l luăm pe Băsescu înapoi la Constanţa", pentru ca, în pauze, să-i strige liderului: "Să nu uiţi să mă treci pe listă, să-mi iau milionu’!".

Constănţenii, dispuşi să împartă... România

I-au scandat numele primarului Constanţei şi au afişat pancarte cu mesaje gen "Mazăre, te aşteptăm la Universitate". Motiv pentru care au intrat, de la bun început, în conflict cu pensionarii şi revoluţionarii, care i-au huiduit, au strigat în contradictoriu sau chiar i-au pârât jandarmilor. Situaţia a devenit chiar hilară atunci când bucureştenii au scandat "România e a noastră, nu a voastră!", iar constănţenii le-au răspuns zeflemitor, arogant şi golăneşte, la portavoce: "Lasă, că o împărţim după aia!"

Citiţi şi:

  • ZIUA A OPTA. 500 de protestatari, în Piața Universității. Huligani și jandarmi, cercetați pentru violențe
  • MITING CU CARNET DE PARTID. Ponta, Antonescu și Constantin l-au lăsat pe Mazăre nevorbit la protest
  • Ultrașii au aprins torțe în Piața Universității. Suporterii Științei Craiova strigă „Moarte lui Mitică!”
  • "Luați site-ul de cultura și băgați-l în dubă! Hai, hai, pe Facebook!" | VIDEO