Evenimentul Zilei > Actualitate > Protest contra diminuării spaţiilor verzi, la Constanţa
Protest contra diminuării spaţiilor verzi, la Constanţa

Protest contra diminuării spaţiilor verzi, la Constanţa

Peste 200 de iubitori ai naturii au protestat, astăzi, în faţa unui mall din singurul parc al Constanţei, cerând autorităţilor locale stoparea extinderii centrului comercial. Protestatarii au acuzat “strategia catastrofală a Primăriei, de administrare şi îngrijire a spaţiilor verzi” din oraş.

Constănţenii s-au alăturat astfel protestarilor din ţară care se opun defrişărilor ilegale. Ecologiştii au scandat lozinci împotriva Primăriei. “Mazăre la beci, la Primărie tot berbeci” au scris protestatari pe un banner uriaş. Sau, “Vrem să respirăm, nu doar să cumpărăm”, făcând referire la decizia primăriei Constanţa de a autoriza lucrările de extindere a mall-ului. “Acest mall  este cea mai mare tragedia care s-a putut întâmpla în acest parc. Afectează foarte mult calitatea recreativă şi peisagistică a acestui domeniu foarte important pentru sănătatea noastră”, a spus arhitectul Andrei Chivu, unul dintre organizatorii protestului.

Ecologiştii acuză autorităţile de distrugerea spaţiilor verzi din oraş, cerându-le să aleagă între "afacerilor oneroase" şi viaţa constănţenilor. “Avem tot mai multe spaţii urâte, neamenjate şi tot mai multe construcţii pe spaţii verzi, nu se mai poate, aşteptăm reacţia autorităţilor” a transmis şi Marius Avram. Protestatarii, care au mărşăluit apoi pe străzile oraşului, au anunţat că vor organiza, periodic, manifestaţii în oraşul care deţine cea mai mică surprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor, din ţară. “Constanţa trezeşte-te” şi “Da parcuri, Nu mall-uri”, au fost mesajele ecologiştilor constănţeni.

Mall-ul construit în parcul Tăbăcărie din Constanţa a fost inaugurat în campania electorală pentru alegerile locale din 2008, de primarul Radu Mazăre şi proprietarul, la acea vreme, al centrului comercial, Elan Schwartzenberg. Se spune că, acum, mall-ul ar fi fost preluat de o companie sud africană, care a obţinut de la primăria Constanţa autorizaţia de extindere. În timpul protestului de astăzi, constănţenii dar şi ziariştii care purtau abţibilduri oferite de voluntarii ecologisti, au fost opriţi de agenţii de pază să intre în incinta centrului comercial. După reacţia de revoltă a unor martori şi pentru a evita scandalul, oamenii au fost lăsaţi în pace.