Peste 200 de sindicaliști, membri BNS, au protestat, astăzi, la Constanța, față de Ordonanța de Urgență a guvernului care a aprobat modificările Codului fiscal. Liderul BNS, Dumitru Costin, prezent la protest a anunțat că Ordonanța încalcă brutal Constituția urmând să fie sesizat Avocatul Poporului pentru a o ataca la Curtea Constituțională.
Din cei 600 de protestatari anunțați de organizatori în fața prefecturii Constanța au ajuns aproape 200 de sindicaliști, cei mai mulți din port, din rândul polițiștilor și de la Ambulanță. În zgomotul asurzitor al vuvuzelelor, sindicaliștii au cerut guvernului retragerea ordonanței care ar avea efecte catastrofale asupra veniturilor românilor. “Impactul devastator va veni după 1 ianuarie. Orice cetățean al acestei țări când va merge să se angajeze la o firmă i se va spune că din salariul lui brut va plăti 45% sub formă de taxe și impozite”, a explicat liderul BNS, Dumitru Costin. El a spus că BNS va continua, zilnic, acțiunile de protest și “încurajăm pe toți românii să sprijine acest demers, pe toți cei care sunt salariați sau vor fi salariați, mai ales generația tânără”.
BNS nu mizează, în Parlament, pe PSD și ALDE, “care, bineînțeles, vor susține guvernul”, însă, în momentul în care Ordonanța va fi publicată în Monitorul Oficial, BNS va acționa. “Avem suficiente argumente juridice și tehnice, întrucât Ordonanța lor încalcă brutal prevederile din Constituție. Le veți vedea, pe toate, săptămâna viitoare în momentul în care vom sesiza Avocatul Poporului astfel încât acest să intervină la Curtea Constituțională. Vom ataca acest act normativ și acele articole care încalcă Constituția și încalcă drepturile lucrătorilor din România. Vor trebui să fie anulate, vor trebui să revină asupra lor. Deci nu oprim bătălia”, a spus, de la microfon, Dumitru Costin.
Protestatarii s-au arătat supărați și de faptul că premierul Mihai Tudose a luat în derâdere protestele spunând că ar fi o inflamare excesivă a opiniei publice. “Declarația lui este o tâmpenie, o inepție, o jignire la adresa întregii societăți. Nu este o inflamare excesivă în condițiile în care intr-un timp relativ scurt o să devenim prima națiune de sclavi a Europei. Mutarea nejustificată și neargumentată a contribuțiilor sociale de la angajator, la salariați va avea efecte pe toate planurile. Inclusiv in ceea ce privește bugetele administrațiilor locale, relația angajat-angajator, obligația fiscală în ceea ce privește sistemul de securitate socială, iar încasările aferente protecției sociale vor suferi in timp scurt foarte mari comprimări”, a spus Mircea Burlacu, liderul Federației Naționale a Sindicatelor Portuare.
Iar președintele filialei locale a Europol, sindicatul polițiștilor, Daniel Avasilcăi, crede că, dacă ordonanța nu va fi retrasă, se va ajunge la proteste de amploare. “Protestăm astăzi ca polițistul să aibă locul lui în societate așa cum ar merită. Dacă nu se schimbă lucrurile în bine, se poate ajunge la un protest de amploare și ne doare foarte tare că vor să treacă contribuțiile în sarcina angajatului. Să sperăm că după acțiunile în stradă, guvernul va face un pas înapoi și retrage această ordonanță. Să o abroge. Nu e corect”, a comentat Avasilcăi. Sindicaliștii portuarii au anunțat la rândul lor că BNS împreună cu celelalte confederații sindicale vor organiza proteste în toată țara. Vor strânge semnături pentru declanșarea grevei generale.