Evenimentul Zilei > Actualitate > Protest al tătarilor la Consulatul Rusiei din Constanţa: „Cerem eliberarea Crimeei !”
Protest al tătarilor la Consulatul Rusiei din Constanţa: „Cerem eliberarea Crimeei !”

Protest al tătarilor la Consulatul Rusiei din Constanţa: „Cerem eliberarea Crimeei !”

Zeci de membri ai comunităţii tătare din România au pichetat, în această după amiază, Consulatul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, cerând eliberarea Crimeei şi revenire la Ucraina. Acțiunea este organizată cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, atrăgând atenția asupra situației cu care se confruntă tătarii din Crimeea.

Reprezentanţii Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR), în numele celor 40.000 de membri, au venit să depună o scrisoare în care se face referire la istoria tătarilor și la drepturile pe care ei le solicită în prezent. Scrisoarea va mai fi transmisă și către reprezentanțele diplomatice ale Federației Ruse, Turciei, Ucrainei și Statelor Unite ale Americii la București.

Liderul comunităţii tătare din România, Gelil Eserghep, spune că “la propunerea membrilor Consiliului de Coordonare al Congresului Mondial al Tătarilor Crimeeni, care s-au întrunit în luna octombrie, la Kiev, astfel de acțiuni de protest sunt organizate cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului în toate țările în care trăiesc etnici tătari, pentru a atrage astfel atenția, la nivel internațional, asupra problemei anexării Peninsulei Crimeea, în februarie 2014, de către Federația Rusă”.

Vorbind despre Crimeea, Gelil Eserghep aminteşte că “întreaga lume civilizată nu recunoaşte această anexare”. El cere respectarea drepturilor elementare ale tătarilor din Crimeea. „Nu ne gândim la nişte drepturi echivalente cu cele pe care le avem în România. Noi, aici, avem o situaţie extaordinară. Cred că suntem tătarii crimeeni care o ducem cel mai bine din diaspora.În Crimeea sunt hăituiţi, libertate de exprimare şi  libertatea presei sunt îngrădite, sunt expulzaţi, există chiar şi deţinuţi politici. Principalul efect al acestor pichetări va fi că lumea va afla că noi nu uităm şi că tătarii suntem solidari între noi”.

În scrisoarea de protest semnată de liderul UDTTMR, Gelil Eserghep şi de muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, tătar şi el, depusă la sediul Consulatului Rus din Constanţa, se precizează,  printre altele.

“Noi, tătarii din România, comunitate istorică a Dobrogei, cetățeni loiali ai unei țări membre NATO și U.E., care și-a propus respectarea drepturilor omului, a normelor și tratatelor internaționale, cerem încetarea de îndată a anexării Crimeii și revenirea acesteia la Ucraina. Federaţia Rusă trebuie să îşi respecte angajamentele luate pe plan extern, inclusiv acelea legate de respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a vecinilor săi, deci şi a Ucrainei.

Cerem eliberarea imediată a tuturor deținuților politici tătari crimeeni! Cerem încetarea imediată a tuturor presiunilor asupra populației tătare crimeene, acordarea imediată de libertăţi democratice de asociere, exprimare, funcţionare instituţională şi respectarea normelor europene de convieţuire interetnică! Cerem să se accepte intrarea pe teritoriul Peninsulei Crimeea a observatorilor care reprezintă instituțiile și organizațiile internaționale!”

Protestul s-a defăşurat paşnic, fără lozinci împotriva Federaţiei Ruse, doar cu “Libertate şi democraţie pentru fraţii noştri din Crimeea”, supravegheat de jandarmii constănţeni.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.