Evenimentul Zilei > Politica > Protest al tătarilor din Constanţa la Consulatul General al Federaţiei Ruse
Protest al tătarilor din Constanţa la Consulatul General al Federaţiei Ruse

Protest al tătarilor din Constanţa la Consulatul General al Federaţiei Ruse

Peste 100 de tătari din Constanţa au protestat astăzi după amiază în faţa Consulatului General al Federaţiei Ruse din oraş, solidarinzându-se cu cei peste 400.000 de conaţionali din Crimeea aflaţi acum sub ocupaţia armatei ruseşti.

Protestatarii tătari, supravegheaţi de jandarmi, au fost obligaţi să nu părăsesacă trotuarul de peste drum de Consulat. Au protestat paşnic, fluturând steagurile României, Turciei şi al tătarilor din Crimeea, şi au scandat lozinci anti Putin. „ Afară cu Rusia din Ucraina şi Crimeea !” sau „Putin=Stalin” şi “ Putin, spală putina din Crimeea !” se putea citi pe pancartele purtate de etnicii tătari. “ Am considerat că trebuie să luăm atitudine faţă de această grosolană agresiune împotriva dreptului internaţional, cerem trupelor Federaţiei Ruse să se retragă imediat din Ucraina, să o lase să-şi  hotărască singură soarta şi cale europeană”, a declarat pentru EVZ fostul deputat al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco Musulmani din România, Sali Negeat. Protestatarii au făcut apel la poporul rus să ia atitudine faţă de reprezentanţii lor , “care încalcă Constituţia  Federaţiei Ruse şi tratatele internaţionale”. Îngrijoraţi de situaţia tensionată din Crimeea, unde tătarii din Dobrogea au rude şi prieteni, protestatarii au susţinut că “Federaţia Rusă nu poate să procedeze ca în vremurile triste, în stilul Uniunii Sovietice sau al Imperiului ţarist”. Veştile din Crimeea, obţinute prin intermediul reţelelor de socializare, sau prin telefon, nu sunt optimiste. “ Cei din Crimeea sunt disperaţi, le este frică de ocupaţia rusă şi nu mai pot suporta o eventuală trăire a evenimentului groaznic, al surghiunului din mai 1944, ordonat de Stalin, când au murit peste 200.000 de tătari” spune Sali Negeat. Protestul a ţinut o oră, timp în care repezentanţii tătarilor au încercat să comunice cu cineva din Consulat. Mesajul către Federaţia Rusă prin care “ noi, tătarii din România, cetăţeni români şi europeni, susţinem necondiţionat independenţa şi integritatea Ucrainei şi cerem ca trupele militare străine ale Federaţiei Ruse să se retragă imediat din Ucraina şi Crimeea” a fost lăsat în cutia poştală a Consulatului Rus.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parțială a conținutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru publicațiile tipărite – ziarul Evenimentul zilei, iar pentru publicațiile online – www.evz.ro