Evenimentul Zilei > International > Protest al naţionaliştilor bulgari în faţa ambasadei române la Sofia
Protest al naţionaliştilor bulgari în faţa ambasadei române la Sofia

Protest al naţionaliştilor bulgari în faţa ambasadei române la Sofia

În jur de 100 de ultranaţionalişti s-au strâns astăzi la un miting de protest în faţa ambasadei României la Sofia. Manifestaţia a fost organizată de formaţiunea de extremă dreapta Ataka şi potrivit organizatorilor este motivată de “pretenţiile teritoriale privind revizuirea frontierei de pe platforma continentală a celor două ţări".

Liderul partidului Volen Siderov s-a declarat revoltat de faptul că ministerul bulgar al Afacerilor Externe nu i-a înmânat ambasadorului României la Sofia o notă de protest. Siderov a cerut cu această ocazie demisia ministrului bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov, transmite Agerpres.

Siderov a insistat ca şi premierul Boiko Borisov să reacţioneze oficial faţă de “pretenţiile teritoriale" ale României care, în opinia lui, au fost formulate ministrul Cristian Diaconescu şi confirmate de secretarul de stat Bogdan Aurescu. Volen Siderov a mai spus că preşedintele bulgar Rosen Plevneliev şi premierul Boiko Borisov trebuie să ceară Bruxellesului să impună sancţiuni României pentru că înainte de a adera la UE fiecare ţară a declarat că nu are pretenţii teritoriale faţă de vecini.

Manifestanții, destul de puţini, au purtat pancarde cu inscripţii precum: “Demisia ministrului de externe Nikolai Mladenov", “Boiko (Borisov – n.r.), de ce taci despre pretenţiile României? “De ce UE nu reacţionează faţă de obrăznicia românilor?", “În Bulgaria nu este nicio minoritate românească", “Limba bulgară a fost limbă oficială în România până în 1861" şi altele.

Liderul naţionaliştilor şi colegii lui de la conducerea partidului s-au supărat pe ziariştii bulgari care s-au interesat mai mult de noul partid care urmează să fie înfiinţat duminică de fosta soţia a lui Volen Siderov, Kapka Gheorghieva, şi fiul ei, europarlamentarul Dimităr Stoianov, decât de ocazia cu care a fost organizat mitingul de protest. În noul partid intră o mare parte dintre parlamentarii care au făcut parte din Ataka, dar au părăsit această formaţiune politică în ultimii doi ani.

Potrivit unor analişti bulgari, într-un moment destul de greu în ceea ce priveşte cariera sa politică, liderul partidului Ataka va face tot posibilul pentru a exploata disputa cu România pentru consolidarea naţionaliştilor în jurul său.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News