Cadourile de Moș Nicolae. Jucăriile și dulciurile pe care trebuie să le evitați

Sursa foto: Facebook

În contextul sărbătorilor de iarnă Protecția Consumatorului recomandă părinților să fie atenți la produsele și jucăriile destinate copiilor.

Paul Anghel, directorul General al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), în contextul sărbătorilor de iarnă, recomandă părinților să cumpere dulciuri și jucării doar din magazinele care eliberează bonuri fiscale, pentru ca, reclamațiile ulterioare să poată fi probate în fața inspectorilor ANPC.

Protecția Consumatorilor, recomandări pentru părinți

Protecția Consumatorilor prin vocea directorului general Paul Anghel recomandă adulților care doresc să cumpere cadouri celor mici, să aleagă doar comercianți care eliberează documente de cumpărare. De asemenea, Anghel atrage atenția asupra faptului că jucăriile trebuie să fie întotdeauna însoțite de avertismente privind vârsta recomandată.

„Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale.

Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească", a scris duminică, pe Facebook, Paul Anghel.

Paul Anghel, director ANPC: „Aruncați jucăriile deteriorate”

Protecția Consumatorilor mai recomandă părinților să verifice dacă jucăriile pentru cei mici sunt marcate cu detaliile producătorului sau importatorului. În cazul în care jucăriile au dimensiuni reduse, numărul unic de identificare al jucăriei, marcajul CE fie sunt indicate pe ambalaj fie se regăsesc într-un document care însoțește jucăria.

În mesajul transmis pe Facebook, Paul Anghel a subliniat că înainte de utilizare, părinții trebuie să verifice lista de instrucțiuni și precauțiile de utilizare. În mod obligatoriu trebuie traduse în limba română. Nu în ultimul rând Protecția Consumatorilor recomandă respectarea atenționărilor referitoare la jucăriile interzise copiilor sub trei ani.

Paul Anghel a subliniat că părinții nu ar trebuie să achiziționeze jucării cu părți mici care pot fi înghițite de copii mai mici de 36 de luni. Totodată, jucăriile destinate exclusiv copiilor mari trebuie ținute la distanță de copii care au mai puțin de 5 ani.

„Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate", subliniază Paul Anghel, directorul general ANPC.

Protecția Consumatorilor: „Evitați comercianții ambulanți”

De asemenea,  Protecția Consumatorilor recomandă ca dulciurile să fie cumpărate doar din spațiile amenajate. Vânzătorii ambulanți trebuie evitație pe cât de mult posibil chiar dacă au oferte de nerefuzat.

„Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător", arată directorul general al ANPC în postarea sa.

Pe etichetele dulciurilor trebuie să fie specificate următoarele informații:

  • numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului;
  • numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România;
  • data durabilităţii minimale;
  • cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

Atenție la produsele alergenice

În cazul produselor din ciocolată ambalajul trebuie să conțină informații despre conținutul de cacao substanță uscată, iar pentru ciocolată umplută producătorul trebuie să menționeze produsul de umplutură. Excepția fac doar produsele care au o greutate de sub 50 de grame.

„Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă", atrage atenţia Anghel directorul general de la Protecția Consumatorilor.

Un alt aspect pe care părinții trebuie să-l aibă în vedere atunci când cumpără dulciuri pentru cei mici ține de ingredientele cu posibil efect de alergen.