Protan s-a închis, industria cărnii rămâne cu resturile

Protan s-a închis, industria cărnii rămâne cu resturile

Ministerul Agriculturii încearcă în zadar să obţină redeschiderea Protan, în vreme ce producătorii de carne se mobilizează pentru a scăpa de deşeuri.

Conducerea SC Protan SA s-a ţinut de promisiune şi a suspendat, de ieri, activitatea tuturor celor opt unităţi de neutralizare a deşeurilor animaliere din ţară. Producătorii şi procesatorii de carne au aşteptat în zadar camioanele Protanului, unii sperând până în ultimul moment că situaţia se va rezolva. Toate unităţile au oprit însă recepţia materiei prime, urmând să proceseze în zilele care urmează doar deşeurile rămase în stoc.

Ministerul Agriculturii a convocat-o de urgenţă, ieri, pe directoarea Protan, Cristina Miu, aceasta fiind informată că Protan va primi 1,8 milioane de lei, sumă ce reprezintă restanţele din iulie şi august 2008.

Protan susţine însă că suma înseamnă doar a zecea parte din cât are de încasat de la stat, astfel că situaţia nu se va schimba cu nimic. Cu atât mai mult cu cât, vineri, Protan a primit de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală titlu executoriu asupra unei amenzi de un milion de euro plus penalităţi pentru nerealizarea unor investiţii, sumă pe care ar trebui să o plătească în maximum 15 zile.

Se favorizează apariţia „Limbii albastre“

Închiderea Protan favorizează apariţia bolii „Limbii albastre“, cred reprezentanţii fermierilor. Potrivit acestora, singurele ţări din Europa care încă nu au fost afectate de boală sunt România, Bulgaria şi Polonia, dar acest lucru se va schimba la noi.   Boala se manifestă la bovine, care, odată infectate, încep să prezinte leziuni la nivelul gurii. Starea virală durează 2-3 săptămâni, timp în care bovinele bolnave mănâncă din ce în ce mai puţin. „Protanul joacă foarte mult teatru pentru a-şi lua banii de la stat. Din cauza faptului că au monopol pe această piaţă îşi permit să facă asta. Principalul vinovat este statul, că a pus toate ouăle într-un singur coş. Acesta trebuia să construiască în fiecare localitate câte un incinerator, şi atunci nu mai aveam nevoie de Protan. Acum, ca să repare greşeala, ar trebui să mai facă o licitaţie pentru încă o firmă“, ne-a declarat Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine, care crede că respectivul contract dintre Protan şi stat a fost câştigat dubios.

Firma de ecarisaj face bani cu „mâna de fier“

Poziţia de monopol pe care o are firma de ecarisaj îi permite să nu accepte contracte cu oricine. „Dacă te duci la ei şi le spui că nu-ţi convine contractul te dau afară pe uşă, spunând că mai pot găsi mulţi alţii ca tine“, a mai spus Caraş. La nivel naţional peste 200 de ferme mari vor avea de suferit din cauza închiderii Protan. Dacă se iau în calcul şi fermele care au sub 5 capete de bovine, se ajunge la un număr de peste 800.000.

SOLUŢIE DE CRIZĂ

Firmele avicole îşi fac incineratoare proprii

Compania Galli Gallo, care deţine o fermă de păsări la Codlea, încearcă să-şi cumpere urgent un incinerator de capacitate mică, cu 30.000 de euro. „Va fi o soluţie definitivă, nu mai vrem să avem de-a face cu Protan“, spune administratorul Florin Macovei. Între timp, carcasele vor fi depozitate temporar în tomberoane închise, la temperaturi scăzute. Alţi producători, precum firma Diana din Râmnicu-Vâlcea, deţin deja incineratoare proprii. Pentru a face faţă cantităţii mari de deşeuri, firma îşi va reorganiza activitatea incineratorului, lucrând în schimburi până la redeschiderea Protan Ploieşti.

Ne puteți urmări și pe Google News