Prosumatorii din România trec de pragul de 1.000 MW producție instantanee

Sursa foto: arhiva EVZ

Astăzi, prosumatorii din România vor atinge un nou record, depășind pragul de 1.000 MW producție instantanee de energie electrică, conform prognozelor realizate de Transelectrica. Potrivit datelor din aplicația recent lansată de operatorul național de transport și sistem, în intervalul orar 13:00-14:00, se estimează că producția totală a prosumatorilor va ajunge la 1.001 MW, marcând astfel un moment semnificativ în dezvoltarea energiei regenerabile în țară.

Prosumatorii vor funcționa azi la capacitate maximă

Trecerea de pragul de 1.000 MW este notabilă, având în vedere că puterea totală instalată a prosumatorilor din România este de 1.780 MW. Astfel, mai mult de jumătate din micile centrale fotovoltaice vor funcționa astăzi la capacitate maximă, contribuind semnificativ la alimentarea rețelei naționale de energie. În intervalul orar 14:00-15:00, producția instantanee este estimată să fie de 990 MW, urmată de 976 MW în următoarea oră, și de 919 MW între 16:00 și 17:00, după care va scădea sub 900 MW, conform economica.net.

În ultimele zile însorite, deși temperaturile ridicate au afectat ușor eficiența panourilor fotovoltaice, producția de energie dispecerizabilă din parcurile fotovoltaice a fost constant ridicată, depășind 1.200 MW la miezul zilei. Acest lucru sugerează că, astăzi, în perioada de după-amiază, producția totală de energie electrică din surse fotovoltaice – combinată din parcurile mari și micii prosumatori – va depăși pragul de 2.200 MW pentru cel puțin o oră.

Reducerea dependenței de combustibilii fosili

Performanța subliniază importanța tot mai mare a prosumatorilor în mixul energetic al României, contribuind la diversificarea surselor de energie și la reducerea dependenței de combustibilii fosili.

Prosumatorii, care sunt atât producători, cât și consumatori de energie, joacă un rol crucial în tranziția către un sistem energetic mai sustenabil și mai eficient. Pe măsură ce numărul acestora continuă să crească, se așteaptă ca impactul lor asupra rețelei naționale să devină și mai semnificativ în viitor.

Fotovoltaice / Sursa foto Arhiva EVZ