Prostia se plătește. Scump! Un sac de bani pentru actorii concediați abuziv de Primăria Brașov | EVZ EXCLUSIV

Prostia se plătește. Scump! Un sac de bani pentru actorii concediați abuziv de Primăria Brașov | EVZ EXCLUSIV

Scandalul de la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, unde câțiva actori, regizorul și contabila fuseseră concediați pentru că s-au opus unui examen trucat, se limpezește. Artiștii au acționat în justiție Primăria și au câștigat procesul, forțând autoritățile la plata unor despăgubiri importante, dar și la obligația reinstalării reclamanților pe posturile ocupate înainte de conflict

Cultură cu pumnu-n gură” - una dintre expresiilestindard ale actorilor de la „Sică Alexandrescu” în lupta cu Primăria Brașov - a fost validată de magistrați. Astfel, actorii Maria Gârbovan și Marius Cordoș, dar și regizorul Claudiu Goga și contabila Mariana Hudișteanu urmează să fie reangajați pe aceleași posturi pe care le-au ocupat înainte de conflictul cu Primăria Brașov și despăgubiți financiar cu salariile aferente, indexate cu dobânda legală. Mai precis, Mariana Hudișteanu are de încasat 15.000 de lei, iar Maria Gârbovan - 10.000 de lei.

FOTO: Claudiu Goga, regizor

„Directorul” Zarafescu, eșec cu repetiție

„Așa este, am câștigat procesele, dar știți ce este culmea? În timpul în care ne-am judecat pentru drepturile noastre, a avut loc un nou concurs pentru ocuparea postului de director la Teatrul Sică Alexandrescu. Nu de alta, dar doamna Viorica Chelbea- Geantă a fost și a rămas doar director- interimar. Eh, în acest context, a candidat din nou domnul Zarafescu, preferatul Primăriei și omul pe care l-am contestat noi anul trecut, din cauza trucării examenului. Ce credeți că s-a întâmplat?”, se înfierbântă Claudiu Goga, regizor la teatrul brașovean și fost director al acestuia (13 ani).

„A candidat din nou Zarafescu și a picat cu brio! De unde și concluzia că n-ar fi fost, nu este și nu va fi niciodată o soluție pentru postul de director de teatru”, a comentat Claudiu Goga.

De menționat că urmează finalizarea unui alt proces, al unei alte actrițe concediate ilegal, care, cel mai probabil, va fi pierdut de autoritățile brașovene. Este vorba despre cazul Adei Galeș, artistă distinsă cu premiul UNITER pentru debut în 2016.

Caramitru a exclus-o pe Geantă din UNITER

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național și totodată președintele UNITER, a încercat să medieze criza de la Brașov. Într-o discuție cu Viorica Chelbea- Geantă, Caramitru i-a cerut actualei directoare interimare de la Teatrul Sică Alexandrescu să-i reangajeze pe actorii rebeli, pentru că, altfel, instituția va avea enorm de pierdut. Viorica Chelbea-Geantă, obedientă primăriei Brașov, a refuzat, iar reacția lui Ion Caramitru n-a întârziat: a exclus-o pe Geantă din UNITER! Efectul? Geantă a acționat în justiție UNITER! Alt proces, altă poveste.

Publicul s-a înjumătățit

Concedierile unora dintre cei mai buni actori ai Teatrului Sică Alexandrescu au cântărit greu. „E normal, atât Marius Cordoș, cât și Maria Gârbovan sau Ada Galeș se numărau printre artiștii de top de la Sică Alexandrescu. Jucau în piese iubite de oameni, umpleau sala. Odată cu plecarea lor și cu toată această situație penibilă, publicul s-a înjumătățit. Se joacă, acum, foarte puțin. Vă spun sincer: cu același director și cu același ordonator de credite, adică același primar, în doi ani se trag obloanele la „Sică Alexandrescu”, consideră Claudiu Goga.

Protest susținut de Victor Rebengiuc și Maia Morgenstern

Revolta angajaților de la Teatrul Sică Alexandrescu a fost susținută, în timp, de nu mai puțin de 500 de colegi de breaslă. Nume sonore, printre care Victor Rebengiuc sau Maia Morgenstern, s-au alăturat cauzei Adei Galeș și compania. Din păcate, chiar dacă au câștigat procesele cu primăria, sunt șanse mici ca unii artiști să mai revină la Brașov. „Nu știu dacă mai putem lucra acolo. În plus, am fost nevoiți să ne căutăm alte angajamente, nu puteam aștepta dreptatea cu mâinile în sân și cu burta goală”, spune regizorul Claudiu Goga.

Ne puteți urmări și pe Google News