Propunerea Turciei de înlocuire a lui Bashar al-Assad

Propunerea Turciei de înlocuire a lui Bashar al-Assad

Vicepreşedintele sirian Farouk al-Shareh l-ar putea înlocui pe Bashar al-Assad în fruntea unei administraţii de tranziţie în Siria pentru a opri războiul civil din această ţară, a afirmat sâmbătă seară şeful diplomaţiei turce, într-un interviu televizat.

Farouk al-Shareh "nu a luat parte la masacrele din Siria. Nimeni nu cunoaşte mai bine decât el sistemul" din această ţară, a declarat ministrul turc al afacerilor externe, Ahmet Davutoglu, pentru televiziunea TRT.

Ministrul turc a subliniat că opoziţia siriană "înclină să-l accepte pe Farouk al-Shareh" ca viitor lider al administraţiei siriene.

Farouk al-Shareh, licenţiat în limba engleză la Universitatea din Damasc şi University of London, a fost timp de peste 15 ani şef al diplomaţiei siriene, înainte de a deveni vicepreşedinte în 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News

El face parte din anturajul lui hafez Assad, tatăl actualului lider de la Damasc, şi în pofida mai multor remanieri în administraţia siriană, a rămas în prim-planul politicii siriene graţie experienţei sale politice şi diplomatice.

În 2006, el a părăsit postul de ministru de Externe pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte. Mulţi au spus atunci că Bashar al-Assad a urmărit de fapt scoaterea lui al-Shareh din viaţa politică activiă oferindu-i un post cu atribuţii scăzute.

Al-Shareh şi-a continuat însă vizitele în plan extern, o intâlnire importantă fiind cea cu Papa Benedict al XVI-lea, în 2007, cu care a discutat, printre altele, despre soarta refugiaţilor irakieni creştini din Siria.

Relaţiile dintre Damasc şi Ankara sunt marcate de tensiuni de la declanşarea revoltei din Siria în martie 2011 şi s-au înrăutăţit după tirurile siriene lansate asupra unei localităţi din Turcia, săptămâna trecută.

Turcia ripostează sistematic, de mai multe zile, tirurilor siriene care îi ating teritoriul. ONU a condamnat tirurile armatei siriene şi a îndemnat cele două părţi la reţinere.