Evenimentul Zilei > Actualitate > Romii nu redevin ţigani: propunerea lui Prigoană, respinsă la Senat
Romii nu redevin ţigani: propunerea lui Prigoană, respinsă la Senat

Romii nu redevin ţigani: propunerea lui Prigoană, respinsă la Senat

Senatorii a respins, miercuri, propunerea legislativă iniţiată de deputatul PDL Silviu Prigoană, care prevede revenirea la termenul de ţigan în loc de rom. Iniţiativa a întrunit 51 de voturi "împotrivă" şi 27 "pentru". 15 parlamentari s-au abţinut. Decizia finală aparţine deputaţilor.

Primii care s-au arătat împotriva propunerii lui Prigoană au fost reprezentanţii UDMR. "Proiectul legislativ este complet neavenit, ca multe dintre propunerile legislative ale iniţiatorului", a spus Fekete Andras, liderul grupului UDMR, adăugând că o astfel de iniţiativă ar crea un precedent periculos. "Mâine veţi veni cu propunerea de a schimba denumirea maghiarilor în huni sau indo-asiatici", a completat Fekete.
La rândul său, senatorul PSD Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice, a susţinut că problema "delicată" a romilor nu se rezolvă printr-o lege. "Greşeala s-a făcut în anii ’90, când s-a încercat să se impună legislativ o anumită denumire acestei etnii, care nu s-a impus însă peste tot şi a dat naştere unor confuzii", a spus Greblă. 
Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus însă că asemănarea de nume dintre rom şi român se răsfrânge negativ asupra imaginii României. "Nu ar trebui marginalizaţi, ci incluşi. Aceasta e o provocare pentru întreaga Europă, nu numai pentru România. Din păcate, sigur, e un deziderat pe termen foarte lung", a continuat Rădulescu, care a solicitat apoi ca proiectul să fie retrimis la comisie pentru raport suplimentar.
Preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse, social-democrata Lia Olguţa Vasilescu, nu a fost însă de acord cu această variantă, întrucât rezultatul ar fi la fel de "zdrobitor" în favoarea schimbării terminologiei din rom în ţigan.
În final, senatorii au respins iniţiativa legislativă, care va merge spre dezbatere la Camera Deputaţilor, decizională în acest caz.

Vezi AICI ce prevede proiectul de lege propus de deputatul PDL Silviu Prigoană

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: