Evenimentul Zilei > Actualitate > PROPUNERE INEDITĂ: Lăsăm medicii români să plece, dar UE să le plătească educaţia
PROPUNERE INEDITĂ: Lăsăm medicii români să plece, dar UE să le plătească educaţia

PROPUNERE INEDITĂ: Lăsăm medicii români să plece, dar UE să le plătească educaţia

Uniunea Europeană trebuie să compenseze, sub diferite forme, banii cheltuiţi de statul român cu educaţia absolvenţii facultăţilor de Medicină care aleg să lucreze în statele europene. Aceasta este propunerea profesorului Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi.

Vasile Astărăstoae, care este totodată şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, susţine că UE ar trebui să achite o parte din cheltuielile celor care s-au format în universităţile de medicină din ţară şi au preferat să lucreze în străinătate, acoperind astfel o problemă a sistemului de sănătate din ţările europene.
Din 2007 până în prezent peste 13.000 de medici români au plecat să lucreze în străinătate, iar de la începutul acestui an 1.605 medici şi-au găsit de lucru în spitalele şi clinicile din străinătate. Pentru şcolarizarea celor peste 13.000 de medici migranţi, susţine Astărăstoae, statul român a cheltuit cel puţin 3,5 miliarde de euro.
„Noi cerem cerem şi compensaţii, pentru că noi am muncit. Chiar dacă un ochi râde pentru că absolvenţii noştri sunt apreciaţi, celălalt plânge că nu îşi găsesc locul în această societate”, a spus Vasile Astărăstoae.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: