Propunere de majorare a impozitului pe salarii. Românii riscă să piardă sute de lei lunar

Salarii. Sursa foto Arhiva EVZ

Propunere de majorare a impozitului pe salarii. Românii riscă să piardă sute de lei lunar. Impozitarea progresivă a salariilor și majorarea taxelor pe proprietate sunt doar câteva dintre recomandările pe care OCDE le adresează Guvernului condus de Marcel Ciolacu, după întrevederea secretarului general al instituției, aflat în vizită la București, cu primii oficiali ai statului.

Măsuri recomandate de UE pentru români

Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind starea economiei României a fost discutat în cadrul întâlnirilor lui Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis cu secretarul general al organizației, în contextul eforturilor României de a deveni membru.

OCDE reprezintă un for extrem de important, incluzând cele mai mari economii ale lumii. Cu toate acestea, raportul vine cu recomandări și măsuri pe care Guvernul României ar trebui să le implementeze. Implementarea acestor măsuri ar putea afecta milioane de români.

Sursa foto: Dreamstime.com

Propunere de majorare a impozitului pe salarii

Se propune de OCDE introducerea unui sistem de impozitare progresivă, cu o rată de 6% pentru salariile de până în 3.900 de lei net, ceea ce ar însemna o reducere față de rata actuală de 10%. Totodată, se prevede o creștere a impozitului pentru salariile cuprinse între 3.900 lei/net și 9.200 lei net pe lună, la 12%, față de rata actuală de 10%.

De asemenea, se propune o treaptă suplimentară a impozitului progresiv, de 18%, pentru veniturile care depășesc 9.200 lei net pe lună. Această modificare ar reprezenta aproape o dublare a nivelului de impozitare față de sistemul actual din România, unde există o cotă de impozitare de 10% pentru toate salariile, fără a exista praguri.

TVA crescut la 19%

Totodată OCDE propune majorarea TVA-ului de la 5% sau 9% la 19% pentru toate produsele și serviciile, inclusiv pentru case, energie termică, restaurante, hoteluri și panouri fotovoltaice. Excepție ar putea face mâncarea, medicamentele și casele sociale.

Vârsta de pensionare ar putea crește și ea

Economiștii propun introducerea creșterii vârstei de pensionare în funcție de speranța de viață și eliminarea din noua lege a pensiilor a prevederii care avantajează mamele cu mai mulți copii.

Potrivit noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie, mamele care au mai mulți copii se pot pensiona anticipat, fără penalizare. Pentru fiecare copil, ar urma să se scadă șase luni din vârsta de pensionare.

Guvernanții promit că, în acest an, nu vor crește taxele pentru români, dar începând cu 2025 multe dintre aceste măsuri ar putea fi implementate.