Proprietarii care își închiriază locuințele vor trebui să respecte noi reguli. Măsurile vor fi impuse încă de pe 1 ianuarie 2023

Sursa foto; Arhiva EVZ

Proprietarii de locuințe care vor să își închirieze proprietățile vor trebui să respecte noi reguli. Guvernul a decis că măsurile vor fi puse în practică începând cu prima zi a anului 2023.

În Ordonanța de Guvern 16/2022 se arată că proprietarii care aleg să își închirieze locuințele vor avea obligația, începând cu 1 ianuarie 2023, de a înregistra contractul încheiat între cele două părți. În plus, și modificările care vor fi făcute ulterior trebuie anunțate la organul fiscal competent. În categoria acestor proprități nu se află și cele care se află arendă sau sunt folosite în scop turistic.

Obligațiile din O.G. 16/2022 au făcut ca Ordinul 114/2019 să fie completat cu prevederile din Ordinului nr. 2031/2022. Modificările ordinului se referă la completarea unui proceduri de înregistrate a contractelor încheiate de ambele părți. Ulterior, trebuie completat formularul „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune”. Aici vor fi trecut toate detaliile în legătură cu cuantumul chiriei lunare. Ultima modificare se referă la formularul „Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere”. Acest document va fi primit de proprietari dacă nu vor respecta legea.

Ce termen au proprietarii pentru a depunde actele

Proprietarii care sunr persoane fizice vor avea termen de 30 de zile după ce contractul va fi încheiat pentru a înregistra la organul fiscal competent documentele necesare. Prevederea este valabilă în cazul contractelor încheiate după 1 ianuarie 2023. În cazul contractelor care se află în derulare în prima zi a anului viitor, proprietarii vor putea depune documentele în maxim 90 de zile.

În ceea ce privește proprietarii care sunt persoane juridice, ei pot înregistra contractele de închiriere numai prin platforma Spaţiul Privat Virtual. În cazul bunurilor deținute în comun, fiecare coproprietar în parte va fi obligat că înregistreze contractul de închiriere. Proprietarul va trebui să depună pe lângă cererea de înregistrare și o copie a contractului de închiriere.

Ei pot face acest lucru prin depunerea documentelor la organul fiscal competent sau prin poștă. Persoanele fizice au și ele posibilitatea de a se folosi de platforma SPV. Este important de precizat că autoritățile competente vor trimite o notificare către persoanele fizice care apar în sistem că au venituri din chirii și nu au înregistrat contractele de închiriere, notează adevarul.ro.