Tot mai mulţi proprietari RENUNŢĂ la REPARTITOARELE de CĂLDURĂ. Aflaţi motivele

Cauzele sunt multiple dar motivul cel mai invocat de către posesorii de repartitoare este că sunt furaţi de către firmele care se ocupă de citirea lor. Aceste aparate se dovedesc a fi o afacere proastă pentru proprietari, iar oamenii care şi le-au montat se plâng că plătesc chiar şi cu 50% mai mult pentru căldură decât în blocurile necontorizate.

Practic nu se ţine cont de citirea consumului din casă, ci de cel citit la contorul montat în subsolul blocului care cuprinde pierderile sistemului centralizat, nu doar consumul total strict al blocului.

Jurnaliştii de la GdS, au făcut o analiză amplă pe acest subiect şi care scot în evidenţă controverse mari în rândul celor care au montate aceste repartitoare în apartamente: "oamenii sunt nemulțumiți, se cred neîndreptățiți și acuză firmele de repartitoare de abuzuri și de lipsa transparenței. Locatarii sesizează nereguli mari și neconcordanțe între repartitoarele din apartamente și contoarele generale, montate la subsolurile blocurilor. 64% din totalul celor care au votat au fost pentru desființarea repartitoarelor și 36% pentru păstrarea acestora", scrie sursa menţionată.

„Nu este o chestie bună, nu aduce beneficii. Furnizorul de căldură facturează consumul după citirile contoarelor din subsol. Cei cu repartitoare închid pentru a nu plăti facturi mari la căldură, cantitatea de energie circulă în rețea și îi încarcă pe ceilalți din bloc. Termo când facturează ține cont de ce înregistrează contorul general".

Reamintim că repartitoarele au devenit obligatorii din 2016: "Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2016, a fost introdusă în august 2014 prin intermediul Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică", care, din păcate nu este eficientă.