Propaganda rusă, pe nenumărate canale TV din Republica Moldova

televiziune / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Oferta de televiziune prin cablu din Republica Moldova este invadată de propaganda regimului Putin din Rusia, direct sau indirect, prin promovarea susținătorilor războiului din Ucraina, potrivit unei analize realizate de Disinfo.md.

Propaganda putinistă, omniprezentă în Republica Moldova

Sub pretextul că ar fi televiziuni generaliste, cu program variat, foarte multe posturi de televiziune rusești din oferta cabliștilor din Republica Moldova difuzează filme și seriale TV în care performează vedete care susțin deschis sau tacit invazia Rusiei în Ucraina.

Unul dintre exemple este cel a firmei de televiziune prin cablu Starnet, unul dintre marii jucători din această piață, care anunța, cu o săptămână în urmă, „îmbunătățirea serviciilor” prin adăugarea a 10 noi posturi TV în grila sa. Dar, arată analiza, majoritatea acestor posturi aparțin grupului de propagandă putinistă „Gazprom Media” și sunt conduse de Tina Kandelaki, prezentatoarea TV dată în căutare internațională de autoritățile de la Kiev.

Posturi TV apropiate Kremlinului, în grilele cabliștilor

Potrivit pliantelor de prezentare, cele 10 posturi ar fi unele de tip generalist, cu conținut „variat”, dar în realitate acestea difuzează producții de propagandă pro-rusă, precum și vedete pro-război. Un astfel de post de propagandă a Kremlinului este THT International, aparținând Gazprom Media.

Alte două canale de propagandă sunt, potrivit analizei, TV3 International, de Tina Kandelaki, și СТС International, aparținând omului de afaceri Alexei Mordașov, care se află sub sancțiuni europene și americane din primele zile ale invaziei regimului Putin în Ucraina.

Iar astfel de creșteri ale ofertei de posturi de propagandă putinistă în Republica Moldova au loc în ciuda luptei autorităților de la Chișinău cu propaganda rusă.

Susținătorii războiului din Ucraina, pe multe canale TV din Republica Moldova / Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Cum luptă Republica Moldova cu propaganda

De exemplu, în cursul anului trecut, Chișinăul a înființat Centrul pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării, care are ca scop luarea de măsuri „pentru asigurarea securității spațiului informațional în fața dezinformării, manipulării și ingerințelor străine”. Doar că măsurile vor avea doar caracter de recomandare.

Însă membrii Centrului pentru comunicare strategică și combatere a dezinformării pot sesiza organele de drept cu privire la orice încălcări ale legislației depistate și pot cere inclusiv informații care conțin date cu caracter personal sau secret de stat.

Și tot anul trecut, Republica Moldova a adoptat noua Strategie a securității naționale, care statuează că principala amenințare pentru țară este „politica agresivă a Federației Ruse”. „Trebuie să reclădim apărarea națională și să dezvoltăm capacitatea de rezistență la acțiunile de tip hibrid”, se mai arată în strategie.