Instalat în fruntea Executivului de la Sofia, în luna decembrie a anului trecut, Kiril Petkov a dat asigurări, la ultima sa vizită întreprinsă la Bucureşti, că investiţiile în infrastructura de la graniţa româno-bulgară nu vor întârzia să apară.
Premierul Nicolae Ciucă şi omologul său bulgar au promis, la capătul întâlnirii lor desfăşurate la Palatul Victoria, la sfârşitul lunii aprilie, că vor fi demarate, în curând, noi proiecte de edificare de poduri peste Dunăre.
Kiril Petkov, absolventul de Harvard care a produs surpriza la ultimele alegeri legislative din Bulgaria şi a reuşit să obţină, alături de nou-creatul său partid „Continuăm Schimbarea”, numărul cel mai mare de voturi, a declarat deja, în mai multe rânduri, că nu mai puţin de cinci poduri noi vor lega România şi Bulgaria peste Dunăre.
„Am vorbit despre un nou pod la Ruse, dar am discutat, de asemenea, şi despre construcţia a altor patru poduri, care să lege ţările noastre şi să ducă la o prosperitate economică” a subliniat Petkov dorinţa acestuia de a forma un puternic pol economic în zona frontierei româno-bulgare.
Nu s-au stabilit încă toate locaţiile
Din informaţiile prezentate de către oficialii români şi bulgari, nu s-au stabilit deocamdată, cu exactitate, toate locaţiile în care urmează să fie ridicate aceste cinci poduri. La scurt timp după întrevederea din capitala României, dintre premierul Nicolae Ciucă şi Kiril Petkov, s-au constituit totuşi grupuri comune de lucru, care colaborează la implementarea proiectului prin care Dunărea va deveni navigabilă pe tot parcursul anului.
Bulgarii recunosc că lucrările vor dura mult
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Lucrărilor Publice din Bulgaria, Grozdan Karadjov, a atras însă atenţia că lucrările se vor întinde pe o perioadă îndelungată de timp. Potrivit acestuia, actualul Guvern de la Sofia are obiectivul ca, pe parcursul celor patru ani de mandat, să înceapă construcţia unuia sau a mai multor poduri, dar finalizarea fiecărui pod va dura cel puţin şase ani.
Karadzov nu a uitat, de asemenea, să sublinieze că aceasta este o estimare optimistă, lucrările putând fi întrerupte în cazul apariţiei unor contestaţii a licitaţiilor.
În prezent, România şi Bulgaria sunt unite peste Dunăre doar prin două poduri. Podul care face legătura între Ruse şi Giurgiu, ce măsoară 2,2 kilometri, a fost dat spre folosinţă în epoca comunistă, în 1954. Cel de-al doilea, construit după aderarea celor două ţări vecine în Uniunea Europeană, a început să fie folosit în 2013 şi are o lungime de 2 kilometri. Acesta se găseşte la graniţa dintre Vidin şi Calafat.