Evenimentul Zilei > Actualitate > Promisiunea toaletelor civilizate pentru elevii de la țară, în aer. Câte școli din mediul rural nu au primit bani pentru a scăpa de calvarul haznalelor
Promisiunea toaletelor civilizate pentru elevii de la țară, în aer. Câte școli din mediul rural nu au primit bani pentru a scăpa de calvarul haznalelor

Promisiunea toaletelor civilizate pentru elevii de la țară, în aer. Câte școli din mediul rural nu au primit bani pentru a scăpa de calvarul haznalelor

Deși a promis încă de la începutul acestui an că va asigura finanțarea pentru toate școlile din mediul rural care încă mai au toatela în fundul curții, pentru a le fi asigurate apa curentă și canalizarea, Guvernul nu se ține de cuvânt, iar 631 de unități de învățământ vor rămâne în aceeași situație rudimentară.

Executivul a aprobat prin Hotărâre, în cadrul ședinței de ieri, alocarea sumei de 64,9 milioane de lei pentru școlile din mediul rural care nu dispun de toalete moderne. Numai că, așa cum constată portalul www.edupedu.ro, banii au fost alocați pentru 858 de școli. 

Rămân fără finanțare, în același scop, 631 de unități de învățământ, unde atât elevii cât și profesorii vor trebui să suporte, în continuare, calvarul haznalelor.

Sursa citată atrage atenția că actualul ministru al Educației vorbea cu câteva luni în urmă despre un total de 1.489 de școli de la țară unde nu există canalizare și apă curentă, promițând că situația va fi remediată prin alocarea de bani de la bugetul central.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, promitea, tot la începutul anului, că vor fi alocate sumele necesare pentru toate școlile din mediul rural care se află în această situație, mai precis 1.460 de instituții.

Aceeași sursă însă mai arată și un alt aspect, anume că autoritățile nu se pun de acord asupra numărului de școli din mediul rural care nu au aceste facilități demne de civilizație.

Nu mai târziu de 2018, în ianuarie, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, prezentase o altă statistică, adică 2.418 școli de la țară fără canalizare și apă curentă. 

Datele acestea sunt mai apropiate de situația comunicată de Ministerul Educației în 2017. Pe atunci se arăta că 2.219 școli de la țară au toleta în curte.  

Revenind la trecutul foarte apropiat, adică la începutul acestui an, ministrul Finanțelor arătase că se vor aloca aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare școală din mediul rural care are toatela în curte, bani folosiți pentru amenajarea unor sisteme moderne de apă și de canalizare.

În fapt, măsura găsită de Executiv e de a pune niște containere în curtea acestor școli. În containere se află faculitățile unor toalete pe cât de civilizate, pe atât de sigure, mai ales pentru elevi, dau asigurări autoritățile.

 

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: