Avertisment al operatorilor de telefonie mobilă către autorităţi este unul dur. Birocrația pune în pericol trecerea la 5G. Implementarea tehnologiei 5G în România va crea peste 252.000 de locuri de muncă. Arbitrul telecom - ANCOM - îşi doreşte ca pe 15 decembrie 2019 să finalizeze licitaţia de vânzare a spectrului radio şi ca în 2020 serviciile comerciale să fie lansate în mai multe oraşe din România, a anunţat Sorin Grindeanu, şeful ANCOM.
"Planurile autorităţilor ca România să aibă în 2020, la fel ca „marile economii europene“, servicii comerciale 5G disponibile în mai multe oraşe mari sunt puse „în pericol“ de birocraţia uriaşă, intactă de ani de zile, pe care o presupune autorizarea lucrărilor de construcţii, şi care nu va permite companiilor să instaleze „zecile de mii de antene noi“ necesare pentru noua infrastructură", au declarat reprezentanţii celor mai mari jucători de pe piaţa locală de telecom la o conferinţă organizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
252.000 de locuri de muncă
Implementarea tehnologiei 5G în România va crea peste 252.000 de locuri de muncă şi va aduce beneficii estimate la 4,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE), în contextul în care obiectivul este acela de a fi lansate în 2020 primele servicii 5G, se arată într-un document lansat miercuri în consultare publică de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
”Efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde euro şi 2,4 milioane locuri de muncă; doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro şi respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă”, se arată în document.
Totodată, patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) vor avea beneficii estimate la 62,5 miliarde euro anual, la nivelul Uniunii Europene (UE), potrivit CE.
”Guvernul României îşi pune instituţiile şi mecanismele în mişcare, în slujba angajamentului de a facilita introducerea noii tehnologii în România, astfel încât 5G să fie lansate în anul 2020, iar în perspectiva anului 2030 să avem comunicaţii de calitate 5G peste tot în România”, se arată în document.
Însă, pentru realizarea obiectivelor propuse, necesarul de investiţii este de 2,3 miliarde de euro în România, în timp ce, la nivelul UE, acesta poate ajunge la 58 miliarde de euro.
”Utilizând drept model tiparele dezvoltărilor precedente şi sub rezerva caracterului mai degrabă indicativ al cifrelor, la nivelul Uniunii Europene se estimează un necesar de investiţii în 5G de 56-58 miliarde euro la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiţie medie de 145 euro/utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G şi cu 20% mai mult decât 3G (după deflatare). Pentru România, acelaşi studiu prognozează un necesar de investiţii în 5G de 2,3 miliarde de euro”, se arată în document.