PROIECTUL lui BĂDĂLĂU pentru PSD. Reacția lui DRAGNEA

PROIECTUL lui BĂDĂLĂU pentru PSD. Reacția lui DRAGNEA

Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a propus luni un proiect politic al partidului pentru 2018.

Bădălău propune  punerea în funcţiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectivă a PSD, întrunirea săptămânală a Biroului Permanent şi prezentarea de către premier a unui raport de activitate anual sau pentru o perioadă îndelungată în cadrul Consiliului Naţional.

Bădălău reclamă în document "şubrezirea democraţiei interne" în PSD şi propune renaşterea democraţiei interne prin dialog, transparenţă şi responsabilitate.

"Pas cu pas, partidul nostru a acceptat suspendarea democraţiei interne, iar acest lucru a fost o eroare pe care trebuie să ne-o asumăm: PSD şi-a demis propriul guvern prin moţiune de cenzură, decizii economice majore, precum impozitul pe gospodărie, au fost anunţate şi apoi abandonate, fluiditatea schimbării în funcţiile ministeriale este prea mare pentru ca un guvern să poată cu adevărat performa, nu toţi cei care au devenit miniştri erau cunoscuţi în partid sau recunoscuţi profesional în domeniile respective pentru a merita un loc în guvern. Toate acestea slăbesc încrederea cetăţenilor în partidul nostru, iar cauza principală este tocmai şubrezirea democraţiei interne. Credibilitatea şi eficienţa guvernării le putem câştiga doar prin renaşterea democraţiei interne, prin dialog onest, transparenţă şi responsabilitate. Primul pas este să considerăm legitime şi opiniile cu care nu suntem de acord, că abandonăm iluzia falselor imunităţi. Pasul al doilea este punerea în funcţiune a mecanismelor statutare pentru conducerea colectivă a partidului", se arată în scrisoarea social-democratului.

El spune că Biroul Permanent trebuie să redevină forul de conducere executivă a PSD, iar Comitetul Executiv trebuie să fie "nu doar locul unde se validează formal anumite decizii, ci structura în care se dezbat chestiunile cu adevărat importante".

Bădălău afirmă că trebuie refăcută comunicarea dintre conducerea centrală şi organizaţiile locale prin prezentarea şi explicarea proiectelor guvernamentale.

În privinţa relaţiei cu Guvernul, el subliniază că trebuie să fie clar că nu există domenii 'tabu', iar Justiţia sau politica externă, de exemplu, nu pot fi abandonate în seama altor instituţii sau structuri pentru raţiuni de oportunitate politică. Bădălău precizează că nu se doreşte "pact de coabitare" cu preşedintele României.

Social-democratul afirmă că Biroul Permanent al PSD, al cărui membru este şi premierul, trebuie să se întrunească săptămânal, iar la şedinţe să participe şi miniştri mai semnificativi sau cei cu responsabilităţi pe anumite domenii, în funcţie de ordinea de zi.

"Primului ministru trebuie să-i fie asigurat un cadru instituţional pentru discutarea sistematică, regulată şi transparentă a politicilor guvernamentale cu conducerea colegială a PSD", spune Bădălău.

El susţine şi faptul că premierul ar trebui să prezinte un raport de activitate anual sau pentru o perioadă îndelungată în cadrul Consiliului Naţional.

Preşedintele executiv al PSD le propune social-democraţilor să acţioneze potrivit proverbelor "omul harnic îşi face iarna car şi vara sanie" şi "omul potrivit la locul potrivit".

El atrage atenţia că, deşi Klaus Iohannis este un preşedinte "neconvingător", poate câştiga un nou mandat, dacă PSD va trimite în finala alegerilor prezidenţiale un candidat nepotrivit. În acest context, Bădălău susţine că în prima parte a acestui an este nevoie să fie stabilit, într-o întâlnire a conducerii partidului, profilul şi eventual numele candidatului la prezidenţiale. El propune şi constituirea unui grup de lucru la nivelul PSD, care împreună cu Partidul Socialiştilor Europeni să pregătească "oferta PSD pentru Europa", respectiv alegerile europarlamentare.

În scrisoare se mai propune ca promovarea în instituţiile publice pe criteriul loialităţii faţă de valorile social-democrate să fie dublat de cel al competenţei şi recunoaşterii profesionale, iar lista cu candidaţi în funcţiile de demnitate publică sau în alte instituţii publice să fie discutată şi avizată în Biroul Permanent înainte de a fi validată de Comitetul Executiv.

În scrisoare se mai pledează pentru "reforma administrativ-teritorială, care trebuie să redevină o prioritate, reconstrucţie ideologică, social-democratizarea militanţilor, comunicarea cu faţa spre societate şi o viziune pentru Europa".

Niculae Bădălău a declarat că îşi doreşte ca, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional de la sfârşitul lunii, documentul pe care l-a prezentat colegilor săi să fie adoptat ca un program politic al partidului pentru perioada următoare, adăugând că Liviu Dragnea a spus despre acesta că este ''un material cu o greutate politică''.

Dragnea a spus că documentul este "un material de analiză".

Ne puteți urmări și pe Google News