Proiectul de lege privind pensiile speciale va trece de plenul reunit

Proiectul de lege privind pensiile speciale va trece de plenul reunit

Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari va trece de plenul reunit, miercuri.

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că liberalii nu vor vota acest proiect de lege, în condiţiile în care Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii. Şeful statului trebuie să adopte nouă lege a pensiilor speciale pentru aleşi, o ultima varianta fiind atacarea acesteia la Curtea Constituţională.

Principala modificare a legii a fost cea făcută de PSD şi prevede ca beneficiarii pensiilor speciale să fie aleşii care au minim un mandat.

La 10 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputaţilor şi senatorilor referitoare la acordarea unei "indemnizaţii pentru limita de vârstă" a actualilor şi foştilor parlamentari.  

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna iunie, Parlamentul a adoptat cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Proiectul prevede că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate. Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate.