Proiectul de autonomie al UDMR incita spiritele. Romii se revolta si cer autonomie daca propunerea lui Kelemen Hunor e acceptata: "Vom cere autonomie in judetele cu o mare pondere de romi, cum ar fi, spre exemplu, in judetele Salaj, Oradea, Cluj, Calarasi

Proiectul de autonomie al UDMR incita spiritele. Romii se revolta si cer autonomie daca propunerea lui Kelemen Hunor e acceptata: "Vom cere autonomie in judetele cu o mare pondere de romi, cum ar fi, spre exemplu, in judetele Salaj, Oradea, Cluj, Calarasi

Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc a incins spiritele in comunitatea romilor, care ameninta ca vor cere autonomia daca planul UDMR va fi acceptat. Partida Romilor Pro Europa Sucursala Judeteana Cluj, reprezentata de catre Presedinte judetean Aurel Rosianu, spun ca "dorinta romilor din aceste zone este de a nu se maghiariza romii vorbitori de limba maghiara si de anu se pierde identitatea de etnici romi si de alegatori".

Citeste si: AUTONOMIA Ţinutului Secuiesc. Elena Udrea: "Reprezintă un demers periculos. Ar putea agita apele în rândul populaţiei". Monica Macovei: "Într-o astfel de situație faci rău țării tale"

"Avand in vedere ca UDMR cere autonomie asupra tinutului secuiesc, mai multe organizatii ale Romilor din Ardeal ne opunem asupra acestui proiect de autonomie, prin faptul ca in judetele Covasna, Harghita si Mures locuiesc un numar de 60.000 de mii de romi", se arata intr-un comunicat de presa remis de catre Partida Romilor Pro Europa Sucursala Judeteana Cluj, reprezentata de catre Presedinte judetean Aurel Rosianu.

"Dorinta romilor din aceste zone este de a nu se maghiariza romii vorbitori de limba maghiara si de a nu se pierde identitatea de etnici romi si de alegatori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Credem ca acest proiect are doar culoare politica de a negocia in turul 2 voturile maghiarilor. In cazul in care acest proiect va fi acceptat se va crea un precedent si noi, romii, vom cere autonomie in judetele cu o mare pondere de romi, cum ar fi, spre exemplu, in judetele Salaj, Oradea, Cluj, Calarasi, Iasi, Olt si Galati", mai scriu liderii in comunicatul de presa.

Doleanţele legate de autonomie ale maghiarilor datează de la Unirea de la 1918 şi proiectul de autonomie nu este unul separatist, a precizat Kelemen Hunor. Astfel, regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut.

Proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Elena Udrea, Monica Macovei, Liviu Dragnea, dar şi alţi lideri politici sunt împotriva proiectului de autonomie.