Proiect ştiinţific DEZVĂLUIT: Un miliard de euro alocat de UE pentru dezvoltarea HIBRIZILOR umani-maşini

Proiect ştiinţific DEZVĂLUIT: Un miliard de euro alocat de UE  pentru dezvoltarea HIBRIZILOR umani-maşini

Un proiect finanțat UE se află în fruntea cercetărilor avansate asupra creierului uman și inspiră progrese în domeniul inteligenței artificiale, a dezvăluit exclusiv directorul său științific, potrivit Express.

Proiectul creierului uman (HBP) este inițiativa științifică a UE, cu un buget de 1 miliard de euro, destinată dezvoltării hibrizilor umani-mașini. Scopul principal al acestei întreprinderi ambițioase este de a simula creierul uman folosind computerele și de a îmbunătăți știința și tehnologia în acest domeniu. Profesorul Katrin Amunts, directorul științific al BPH, consideră că rezultatele tangibile încep să apară, la jumătatea perioadei de 10 ani de existență a proiectului Brain uman.

Ea a spus, "Incercăm să imita capabilităţile creierului, încercăm să înţelegem principiile creierului şi regulile de organizare care stau în spatele funcţiei cognitive". Ceea ce încercăm să facem cu BPH este de a întelege modul în care ne putem folosi de cunoştinţele noastre de organizare a creierului şi de transfer. Proiectul dezvoltă două mari mașini neuromorphes SPINNAKER de la Universitatea din Manchester şi BrainscaleS de la Universitatea din Heidelberg.  Arhitectura 'spiking rețea neuronală aka Spinnaker este cel mai mare supercomputer din neuromorphe mondial conceput și proiectat să funcționeze în același mod ca și creierul uman.

SpiNNaker este unic deoarece, spre deosebire de computerele tradiționale, nu comunică prin trimiterea unor cantități mari de informații de la punctul A la punctul B.  În schimb, aceasta imită arhitectura de comunicare masiv paralelă a creierului, trimițând simultan miliarde de cantități mici de informații către mii de destinații diferite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Folosirea creiereului uman la dezvoltarea inteligenţei artificiale

Proiectul BrainScaleS își propune să înțeleagă tratamentul informațiilor din creier la scări diferite de la neuroni individuali până la regiuni ale creierului funcțional.  Proiectul are de asemenea scopul de a extrage principiile teoretice generice ale funcției cerebrale și de a folosi aceste cunoștințe pentru a construi sisteme cognitive artificiale. 

Materialul neuromorf - care emite funcția creierului - este candidatul cel mai probabil să creeze computere eficiente pentru generația următoare, spune profesorul Amunts.  Ea a spus: "Inteligența artificială joacă un rol tot mai important în industrie, societate, educație și medicină - pretutindeni - dar când ne uităm la structura acestor rețele, ele par destul de simple comparativ la ceea ce avem în creier".  "Și înțelegerea modului în care aceste rețele naturale din creierul nostru sunt atât de eficiente pentru anumite sarcini ar fi o modalitate foarte naturală de a furniza, de asemenea, date pentru AI și pentru noile computere".  "Și asta încercăm să facem, vrem să facem computerele mai inspirate mai mult decât oricând", titrează express.