INGENIOSUL PROIECT INGINERESC al ruşilor. Monstrul de metal electrificat care circulă pe şine şi apoi pluteşte. GALERIE FOTO

INGENIOSUL PROIECT INGINERESC al ruşilor. Monstrul de metal electrificat care circulă pe şine şi apoi pluteşte. GALERIE FOTO

Tindem să ne gândim la marile invenții tehnice ca apărând în vremurile noastre sau, cel puțin, după trimiterea primului om pe Lună și apariția calculatorului. Adevărule este că, în Rusia, revoluțiile tehnice veneau sporadic, iar această galerie capturează esența unei astfel de creații care a schimbat complet modul în care oamenii vedeau construcțiile.

Dacă te-ai întrebat vreodată cum decurge procesul prin care ajung vasele și navele la apă cu ajutorul unei construcții speciale numite lift de bărci, atunci vei fi foarte fericit să afli că este vorba de un adevărat spectacol tehnic. Munca unui astfel de aparat e prezentată, pe etape, în galeria atașată.

Acest lift de bărci a fost construit în Rusia în 1976 și operează pe râul Enisei, la centrala energetică de la Krasnoyarsk, conform Englsh Russia. Utilajul se situează la întâlnirea dintre barajul de la centrală, lung de peste 100 de metri, și malul stâng al râului.

 

 

Barca este compusă dintr-un port extern, canal de acces inferior și cârmă. Arată exact ca o platformă care se mișcă pe șine, cu ajutorul puterii electrice.

 

În 2011, se plănuia lansarea unui plan de reconstrucție a barajului Sayano-Shushenskaya, dorindu-se instalarea a 10 noi unități hidraulice.

La 17 iunie, primele astfel de utilaje au fost trimise în Sankt Petersburg. Încărcătura a fost dusă spre râul Enisei și încărcată pe liftul de bărci.

Construcțiile pentru lift au început în 1963. Scopul a fost relansarea navigației pe râu, care se oprise din cauza centralei Krasnoyarsk.

Lansarea oficială a avut loc în 1982. Nava merge mai departe de mal și descarcă încărcătura pe suprafața apei. Costul unui astfel de transport este 4000 de dolari.

După ce vasul ajunge la apă, liftul se închide.

În imagini se poate vedea cum liftul își pornește mișcarea ascendentă.

Tot în ultimele imagini se poate vedea cum echipamentul necesar pentru construcția barajului a ajuns cu succes la apă. De aici, încărcătura va ajunge la uzina Mainskaya și va fi încărcată pe o navă specială de transport care va transporta echipamentul spre barajul Sayano-Shushenskaya.