Proiect: dacă mănânci bătaie, intri într-o bază de date

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică, ieri, un proiect pentru asigurarea protecţiei victimelor infracţiunilor, conform Directivei UE 29/2012. Aceasta trebuia pusă în practică până în 2016, motiv pentru care România se află acum în procedură de infringement.

Printre schimbările vizate se numără înfiinţarea serviciilor pentru sprijinirea victimelor infracţiunilor în cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, crearea unui registru special privind victimele infracţiunilor şi realizarea unei baze de date cu informaţii despre victimele care beneficiază de servicii de sprijin şi tipul de servicii de care acestea au beneficiat.

Proiectul reglementează, totodată, dreptul de acces al victimelor infracţiunilor, precum şi al membrilor familiei acestora, la serviciile de sprijin acordate de către direcţiile generale de asistenţă socială, precum şi modalităţile în care aceste servicii sunt acordate.

Mai mult, reglementează dreptul de acces al victimelor infracţiunilor, precum şi al membrilor familiei acestora, la serviciile de sprijin acordate de către direcţiile generale de asistenţă socială, precum şi modalităţile în care aceste servicii sunt acordate.

În document se prevede, de asemenea, că organele de poliţie şi orice alte instituţii ale statului, care, în exercitarea atribuţiilor, intră în contact cu persoane care sunt potenţiale victime ale infracţiunilor, le vor informa pe acestea cu privire la posibilitatea de a se adresa Serviciului pentru Sprijinirea Victimelor Infracţiunilor, respectiv compartimentelor şi furnizorilor de servicii sociale.